Продукти

Нарушено ли е зрението Ви? Казвали ли сте си, че нищо повече не може да се направи?

Специални зрителни средства могат да помогнат!

Повече от 140 милиона човека по света се борят с проблема Low Vision, просто дефиниран като “частична загуба на зрение”, която не може да се корегира с очила, контактни лещи или операция. За тези хора дори и най-простите задачи често се оказват невъзможни.

Много слабозрящи хора трудно приемат факта, че не могат повече да извършват основни дейности, като четене, шофиране, готвене, гледане на телевизия и по този начин светът за тях губи своя цвят и жизненост. Голяма част от това може да се промени с напредъка в областта на високоспециализираните оптични средства за хора с нарушено зрение.

Ние от оптика “Приятели” сме на Ваше разположение за пълна консултация по отношение на избора на подходящо средство за всеки конкретен случай на Low Vision. Нашата основна цел е да бъдем от полза на тези хора и да се опитаме да направим живота им по-независим, чрез подобряване качеството на тяхното зрение.

Ние от оптика “Приятели” сме на Ваше разположение за пълна консултация по отношение на избора на подходящо средство за всеки конкретен случай на Low Vision. Нашата основна цел е да бъдем от полза на тези хора и да се опитаме да направим живота им по-независим, чрез подобряване качеството на тяхното зрение.

На следващите страници ще намерите кратка информация за малка част от средствата, които предлагаме и които могат да помогнат в тази посока.

По-долу ще намерите кратка информация за малка част от средствата, които предлагаме и които могат да помогнат в тази посока.

Научете повече за Low vision

Телескопи Bioptic

Използват се за подпомагане на зрението за далечни разстояния. Те могат да се ползват в движение и улесняват разпознаването на лица, знаци, номера на превозни средства и др.

Очила с медицински филтър

Tези очила осигуряват на хората със засегнато зрение по-добър контраст и по-добър комфорт на зрението. Това води до по-голяма сигурност при движение и по-лесно определяне на контурите на различни обекти, като бордюри, сгради, движещи се предмети и др.

Увеличителни призматични очила

Low vision A5-6

Помагат да се чете от по-близко разстояние, като се ползват едновременно и двете очи с редуциране на напрежението върху очните мускули.

Портабилни електронни увеличители

За четене на всякакъв вид текстове, вестници, етикети, менюта и т.н. Може да се регулира в широк диапазон, както увеличението така и цветовия контраст на текста. Широко зрително поле и комфортно разстояние от лупата.

Телескопични очила

Дават възможност за по-добро зрение при гледане на обекти на отдалечено разстояние, като например телевизора, а също така това може да се комбинира и при работа с обекти на по-близко разстояние – компютър, текст за четене на печатен материал и т.н.

Нови технологии за Low Vision корекция

Технологиите са подобрили качеството на живот на много хора с нарушено зрение. Решенията могат да включват специални очила, индивидуално-приспособени оптични средства, увеличители, оцветявания, филтри или електронни системи.

Авто-фокусиращ телескоп

Първата в света оптична система, осигуряваща голямо увеличение и постоянно ясен образ. Този телескоп се поставя на очилата и фокусира автоматично на различните разстояния, благодарение на вграденият фокусен контролер.

Призматични филтърни очила

Освен че съдържат специален медицински филтър за конкретното заболяване, те осигуряват и определен увеличителен ефект, както и изместване на образа върху определена част от макулата за да се гарантира по-добро зрение.

Очила с вградена камера

Дават възможност на хората с нарушено зрение да прочетат текст, да разпознаят лица на близки хора, да установят цвета на дреха или друг обект. Иновативна технология, водеща до подобряването на качеството на живот на хората с Low Vision.

Какво е Low Vision?

Зрително нарушение, което не може да бъде напълно корегирано с обикновени очила, контактни лещи или медицински интервенции. Зрението остава замъглено или изкривено и това възпрепядства възможността да се извършват успешно нормалните ежедневни дейности като четене, писане и пазаруване. Милиони хора по света са загубили безвъзвратно част от зрението си, като това е свързано със спад на зрителната острота, контрастното зрение или ширината на зрителното поле. В този случай от помощ може да бъде използването на точното специализирано Low Vision средство.

Кои са основните причини за Low Vision? Те свързани ли са с остаряването?

Low vision може да е резултат от различни заболявания, разстройства, наследствени фактори или наранявания, които увреждат очите. Някои от най-често срещаните причини, които водят до low vision са Възрастово обусловената макулна дегенерация, Глаукома, Диабетна ретинопатия, Атрофия на зрителния нерв, Ретинитис пигментоза и Катаракта. С напредване на възрастта в очите ни настъпват някои изменения, които в повечето случаи не водят до low vision. Вашият очен лекар може да Ви информира за разликата между нормалните изменения свързани с възрастта и тези причинени от определено заболяване.

Как да разберете дали имате low vision проблем?

Има различни признаци, които могат да сигнализират за загуба на зрение. Например, ако с Вашите нормални очила:

Трудно разпознавате лица на приятели и близки хора? Не можете да вършите неща, които изискват да виждате добре наблизо, като четене, готвене, шиене или ремонт на различни неща у дома?

Трудно разпознавате цвета на Вашите дрехи?

Не можете да вършите някои неща у дома, защото светлината ви се струва по-слаба от тази, която Ви е необходима?

Не можете да прочетете улични табели, номера на градския транспорт или имената на магазините?

Тези примери са само част от ранните сигнали, които може да се появят. Често ранното диагностициране повишава шансовете за добра прогноза и поддържане на останалото зрение.

Как да разбера, че се нуждая от очен преглед?

Редовната проверка на зрението трябва да се превърне в рутинна част от грижата за Вашето здраве, а особено внимание трябва да се обръща, когато има семейна предпоставка за очни заболявания, което налага по-чести визити за проверка на очното здраве. При всички случаи, ако усетите внезапно влошаване на зрението Ви, трябва да посетите офталмолог колкото е възможно по-скоро.

Какво да направите ако имате low vision?

Важно за хората със зрителни затруднения е веднага да си запишат час за преглед при очен лекар. Ако зрението не може да бъде подобрено чрез конвенционалните методи, тогава попитайте своя лекар за рехабилитационен(Low Vision) център с експерт, който може да Ви препоръча и обучи как да ползвате най-подходящото за Вас помощно средство.

Нормално зрение

Макулна дегенерация

Макулна дегенерация

Low vision A5-14

Диабетна ретинопатия

Глаукома

Катаракта

Срещате ли трудност с нормалните си очила ...

да четете?

да гледате телевизия?

да разпознавате лицата на близки хора?а

да разпознавате знаци и номера?

при промяна на светлинните условия?

В оптичен център “Приятели” разполагаме с голямо разнообразие от качествени спомагателни оптични средства за хора с нарушено зрение. След подробна индивидуална консултация ще получите експертна препоръка за най-подходящите за Вас уреди и средства, както и практически насоки за тяхното успешно ползване в ежедневието Ви.

0888 642 999
запазете час