Астигматизъм

Астигматизъм

Астигматизъм: причини, дефиниция, типове, корекция Астигматизмът не е болест; той е просто вид неправилно пречупване на светлината от окото, което предизвиква замъглено, размазано или размито зрение.

ПРИЧИНИ

Астигматизмът е състояние причинено от леки неточности в пречупването на светлината от Вашето око, когато тази светлина преминава през него, за да достигне до фоточуствителните клетки в очното дъно. Там зрителният нерв пренася импулсите от ретината към мозъка, който ги преобразува в зрение.
Ако зрението Ви работи правилно, роговицата и лещата зад нея пречупват светлината и я пречупват в ретината. За съжаление, несъвършенства в кривината на роговицата или лещата (или и на двете), могат да възпрепятстват фокусирането на образите в ретината. Мозъкът възприема тези очни неточности като неясни или изкривени изображения.
Астигматизмът е един от трите най-често срещани рефрактивни грешки. Най-вероятно сте чували за другите две: миопия (късогледство) и хиперметропия (далекогледство).
Вашата роговица е прозрачна и е с куполна форма. Тя покрива предната повърхност на окото и е извита като обектив на телескоп или фотоапарат. Роговицата с перфектна кривина и вътреочната леща фокусират светлинните сигнали в ретината за да се получи ясно и контрастно зрение в мозъка.
За съжаление роговицата и лещата могат да не са с перфектна кривина, пречупвайки светлината неравномерно, което води до размит или неясен образ, което наричаме астигматизъм. Дефекти в други структури на окото могат също да са причина за астигматизъм.

СИМПТОМИ

симптоми астигматизъм

Най-честите признаци и симптоми н астигматизма включват:

  • Примижаване
  • Замъглено или изкривено зрение на всички разстояния
  • Лошо нощно зрение
  • Двойно виждане с едното или двете очи
  • Очно напрежение
  • Главоболие

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ

По време на зрителният тест, очния специалист ще “сканира” повърхността на окото Ви три-измерно. Секции на окото, наречени меридиани ще помогнат на специалиста да определи високите и ниските точки на роговицата, които генерират астигматизъм. Измерените стойности са в диоптри и определят силата на пречупване на светлината във всеки меридиан на окото.
Меридианите на окото изглеждат като традиционен часовник. Един меридиан например е линията, свързваща 6 и 12 часа. Другият меридиан е линията, свързваща 3 и 9 часа.
Очният специалист оценява разликата между меридианите на окото за да определи точната корекция на астигматизма, която ще осигури ясно зрение.
Тестове като ретиноскопия и крос-цилиндър определят прецизно необходимата корекция на астигматизма.

АСТИГМАТИЗЪМ ПРИ ДЕЦАТА

астигматизъм при децата

Бебетата често се раждат с астигматизъм, въпреки че той обикновено се изчиства в рамките на първата година. Малко деца показват признаци на астигматизъм, между 5 и 9 годишна възраст. Някои деца обаче не израстват техния астигматизъм, а когато е некорегиран той може да повлияе негативно на ученето и развитието на детето.
Поради това е важно да планирате редовно очни прегледи за деца с цел откриване астигматизъм и/или друг некоригирани рефракционни грешки.

ВИДОВЕ АСТИГМАТИЗЪМ

видове астигматизъм

Астигматизмът има три основни типа, дефинирани от главните меридиани (най-стръмния и най-плоския меридиани на окото).

– Миопичен астигматизъм Основните меридиани на окото са с късогледство (късогледство + астигматизъм).

– Хиперметропичен астигматизъм Основните меридиани на окото са с далекогледство (далекогледство + астигматизъм).

– Смесен астигматизъм Основните меридиани на окото са с късогледство и далекогледство (астигматизма е основната рефрактивна грешка).

Можете също да видите астигматизмът, описан като:

• Роговичен: Дефекти в роговицата

• Лещен: Дефекти в очната леща.

• Правилен: Основните меридиани са перпендикулярни.

• Неправилен: Основните меридиани не са перпендикулярни (понякога причинен от наранявания и петна по роговицата). Кератоконус, изтъняване на роговицата и някои оперативни интервенции също може да причинят неправилен астигматизъм.

КОРЕКЦИЯ

Очила, контактни лещи и някои очни операции като LASIK могат да коригират астигматизма.
Очила. Предписаните очила могат да корегират рефракционни грешки в роговицата и лещата на окото. Правилният астигматизъм може да бъде напълно корегиран, въпреки че може да има и астигматизъм който е трудно да бъде корегиран до нормално зрение.
Неправилният астигматизъм често не може да бъде напълно коригиран. Чрез специални контактни лещи могат да се позстигнат високи резултати. Контактни лещи. Много хора избират да коригират астигматизма си с контактни лещи, които се предлагат в три основни разновидности:
• Торични. Тези меки контактни лещи имат различно пречупване в отделните меридиани на окото, което позволява прецизна корекции на зрението. Поради сложния им торичен дизайн, контактните лещи за астигматизъм често са по -скъпи от други видове.
• Газопропускливи. Тези твърди лещи имат еднаква форма, която по същество замества рефракционния ефект на роговицата. Те често осигуряват по-остро зрение, отколкото меките лещи. Имайте предвид, че някои газопропускливи лещи използват торичен дизайн.
Газопропускливите лещи първоначално са по-некомфортни, но осигуряват отлична корекция на зрението и комфорт с времето.
• Хибридни. Тези лещи са твърди в център за по-голяма зрителна острота, но меки по краищата за повече комфорт. Те често предлагат най -доброто от двата вида лещи за коригиране на астигматизъм.
Хибридните и газопропускливите лещи изискват повече време и опит, за да получите прецизно напасване, така че вземете предвид това при решението за покупка.

ЛЕЧЕНИЕ

лечение астигматизъм

Хирургично. Операции за преоформяне на роговицата и премахване на катаракта може да коригират астигматизма. Например, операцията LASIK използва високо-прецизни лазери, за да направи роговицата по-симетрична и може да коригира умерен астигматизъм за постоянно.
Освен това, очен хирург може да имплантира торична вътреочна леща (ВОЛ) в окото за коригиране на астигматизма и премахване на катаракта в същото време. Операцията е с перманентен ефект, така че трябва да прецените рисковете и да се уверите, че вашият лекар е сигурен, че сте подходящ за това.
Зрението на всеки е различно, което означава, че всяка форма на астигматизмът има уникално въздействие. Това означава, че трябва да обърнете внимание на това как се справяте с очила или контактни лещи. И не се впускайте в операция, докато не проучите темата задълбочено и докато не е обсъдена с вашия очен лекар.

В оптичен център Friends Optics, ще получите професионална консултация и ценни съвети от опитни специалисти в областта на очната оптика, относно вашите индивидуални зрителни нужди.

0888 642 999
запазете час