Да върнем важните моменти на слабо зрящите

Да върнем важните моменти на слабо зрящите

Как да изберем помощно средство за виждане за нашите близки?

Христо Благоев е магистър по оптометрия, с дългогодишна практика в областта на очната оптика, уреди за оптометрия и оптика, грижа и увеличителни средства за слабо зрящи.
Лектор е на специализирани обучения в областта на low vision. Дипломиран инженер по „Топло-ядрена енергетика“, завършил Техникума по фина механика и оптика със специалност „Лазерна техника.” Специализирал лоу вижън в Германия, Швейцария и Белгия.

Проблемът с дефицита на зрение засяга около 135 милиона човека в света, а с нарастване на продължителността на живота броят им прогресивно се увеличава. Голяма част от тях живеят в изолация и не знаят как да се справят. Една от причините е невъзможността за достъп до информация на слабозрящите. Затова близките в повечето случаи са тяхната връзка със света. И въпреки че намаленото зрение предимно засяга хората между 65-80-годишна възраст, не рядко се наблюдава при деца и по-млади хора.

За съжаление е невъзможно изгубено зрение под 30% да бъде коригирано, но съвременната оптика е разработила помощни иновативни увеличителни уреди. Специални решения, извън възможностите на традиционните оптични средства, с които слабо зрящите могат отново да се радват на красивите моменти и да ги споделят с любими хора. Да се любуват на цветовете на природата, да практикуват своето хоби и изцяло да подобрят качеството си на живот. Да гледат телевизия и домашно кино със семейството си, да четат книги, да шофират и да възприемат образи и надписи на по-голяма дистанция – информационни табла на спирки, летища и гари, улични табели и обекти. Дори могат да получават информация от интернет и да участват активно в обучения и конференции. Да се върнат изцяло към ежедневните си занимания и задачи.

КАКВО Е ЛОУ ВИЖЪН?

Лоу вижън е състояние, свързано с остър дефицит на зрението вследствие на органични заболявания на очите, които водят до невъзможност за корекция с конвенционални оптични средства като очила и контактни лещи. Едно от тези заболявания е дегенeрация на макулата – централната част от ретината на окото, отговорна за детайлното и цветно зрение. Симптомите, които обуславят появата на проблема, са спад на централното зрение и зрителната острота под 30%, намален обхват на зрителното поле и затруднено зрение при преминаване от светло на тъмно и обратно. Често симптомите са комбинирани. А хората, засегнати от проблема, не са в състояние да изпълняват ежедневните си задачи като четене, шофиране, припознаване на лица и други.

Макулната дегенерация се наблюдава предимно с напредването на възрастта и дегенеративните промени на ретината. 90% от пациентите, които идват на консултация в нашия оптичен център, са над 65-70 години. По-голяма част от тези заболявания са генетични. Важно е проблемът да бъде открит навреме, за да се избегнат усложнения и прогресивно развитие. Също така съвременните LED светлини на екраните, излъчващи в синия спектър (компютри и други електронни уреди), могат да доведат до повишаване риска от подобно заболяване. Затова е препоръчително да се носят специални очила, които да редуцират синия спектър, за да се намали и опасността.

КОНСУЛТАЦИЯ

В България специалистите, които консултират пациенти с лоу вижън, са много малко. Изисква се специфична квалификация и широки познания по оптика, физика и обща медицина. Повечето хора са възрастни и психологически обременени от невъзможността да виждат. Индивидуалната консултация обикновено се провежда в рамките на един час и изисква по-деликатно отношение и внимание. Тази група пациенти са изключително чувствителни, в много от случаите – изолирани и депресирани.

Оптичните увеличителни средства, които могат да бъдат препоръчани след консултация, са: телескопични очила, ръчни телескопи, TV очила, стоящи и електронни лупи, телескопични и видеотелевизионни системи за екрани. Обикновено тези пациенти имат нужда от значително време, за да се адаптират към специалните помощни средства за виждане. Препоръчително е специалист или член от семейството да бъдат близо до пациента, помагайки му с инструкции, за да привикне с използването на увеличителните средства. Също така, нуждите на пациентите с лоу вижън се променят с течение на времето, затова е хубаво да се правят периодични консултации – веднъж или два пъти в годината.

Изборът на средство, което да облекчи ежедневието на хората с нарушено зрение, е строго индивидуален. Освен това за всяка дейност има специфични решения. Въпреки това има някои универсални, като например очилата с медицински филтър, които в множеството от случаите повишават зрителния комфорт.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ УВЕЛИЧИТЕЛНИ УСТРОЙСТВА

Медицински филтри – oсвен UV светлината, също и синята светлина до 460 – 470 нанометра се счита за вредна. Често този спектър от светлината се възприема като дразнещ и заслепяващ, така че филтърът, който го блокира, може да повиши качеството и комфорта на зрението. За хората със засегнато зрение е много важно информацията от ретината да е възможно най-чиста и ясна. Различни филтри се предлагат за различни проблеми. Пациентите трябва да тестват, за да се спрат на най-подходящия филтър за тях. За хората с макулна дегенерация, които са малко или много зависими от периферното си зрение, е важно светлината да е слаба, за да не ги заслепява. За тази цел филтрите, комбинирани с поляризация или фотосоларно покритие, са идеалният вариант. Медицинските филтри могат да се нанесат върху слънчеви очила с корекция или без корекция, слънчеви клипове, очила над корекционните очила или на телескопични системи.

Ръчни и стоящи лупи за близки разстояния – предлагат се в различни стилове и диоптри и са полезни при четене или извършване на друга дейност отблизо. Използването на лупа с грешно увеличение е подобно на носенето на очила с грешен диоптър – не се вижда ясно. Освен правилното определяне на силата на лупата е важно пациентът да бъде обучен как да я ползва. Колкото по-силна е лупата, толкова нейната леща е по-малка. За да се чете лесно и с добра скорост, повечето лупи трябва да се държат близко до окото. Хората със слабо зрение се нуждаят от добра директна светлина при четене. Следователно изборът на лупа с осветление (крушка с нажежаема жичка, халогенна крушка или LED) е най-добрият.

Телескопичните очила обикновено се използват за подпомагане на хората с ранен стадий на макулна дегенерация. Те са мощни версии на нормалните очила за четене, като изискват от потребителя да държи обекта на по-близко разстояние от нормалното. Предлагат се с по-малко увеличение – 1,8 или 2,2 х за по-малко работно разстояние, достатъчно за стабилен образ и широко зрително поле. На пазара са налични и с увеличение 4x за наблюдаване на обекти на далечна дистанция за хора, които имат необходимост от голямо увеличение.

Портативни и настолни електронни увеличители – тези уреди осигуряват голямо увеличение, дават възможност за регулиране на контраста на текста, а някои от тях дори го четат с глас чрез вграден високоговорител. Преносимите модели са по-леки и се използват от динамични хора, като някои от тях могат да се ползват и за далечни разстояния. Някои настолни модели са съвместими с компютри и могат без усилие да се свържат към операционните системи на най-популярните продукти. Когато настолните електронни увеличители са инсталирани у дома или в офиса, те играят важна роля в качеството на живота на слабо зрящия. Oсигуряват по-комфортна позиция и перфектна работна дистанция при четене за всеки със средна и силна загуба на зрителната острота. За хората с умерена загуба на зрителната острота предлагат най-широко зрително поле. Видео увеличителите помагат на слабо зрящите да извършват ежедневните си дейности независимо и самостоятелно.

0888 642 999
запазете час