Детското зрение - симптоми и корекция

Детското зрение – симптоми и корекция

Ранната диагностика при малките е решаваща

Децата често не осъзнават, че имат проблеми със зрението, особено когато симптомите са минимални. Затова е важно родителите да планират редовни очни прегледи от най-ранна възраст, за да бъдат запознати с потенциалните проблеми и с най-добрите решения за корекция на детското зрение.

От 5 до 10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците (всяко четвърто дете) имат очен проблем. Ранната диагностика е изключително важна – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то. Специалистите съветват първият очен преглед при мъниците да бъде направен на 6-месечна възраст и да бъде повторен на всеки 3 години преди детето да постъпи в училище. При учениците прегледите трябва да се случват на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, е препоръчително да посещават очен специалист всяка година или да следват определения от него лечебен план.

СИМПТОМИ ЗА ОТКЛОНЕНИЯ В ЗРЕНИЕТО ПРИ ДЕЦА ОТ 3 ДО 6-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

  • Детето сяда твърде близо до телевизора
  • Държи книгата много близо
  • Криви си главата, за да вижда по-добре
  • Присвива си очите и е чувствително към светлина
  • Често има сълзене
  • Затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия
  • Избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо, като рисуване и четене или надалече – различни игри
  • Оплаква се от главоболие или уморени очи

ОЧНИ ПРОБЛЕМИ В ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ

Ако забележите който и да е от тези симптоми, трябва незабавно да запишете час за преглед. По-голямата част от проблемите в предучилищна възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. При късогледството има затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти. Далекогледството се коригира успешно и в по-късна възраст, като в повечето случаи не се носят очила. Но некоригирано далекогледство може да доведе до кривогледство и да прогресира в амблиопия, дори да причини намалено зрение на едното око за цял живот.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Нарича се още „мързеливо око“ – едното око е с намалено зрение без да има анатомично нарушение. Започва по време на детството и ако не се лекува правилно, може да доведе до невъзможност да се коригира изобщо с очила.

В предучилищна и училищна възраст зрителната система на детето се развива едновременно с цялото тяло и е възможно да се появят промени в изписаните очила. Така че трябва да спазвате точно указанията на специалиста, на когото сте се доверили.

При избор на рамки е за предпочитане да оставите детето само да избере, така ще е по-мотивирано да носи очилата. Важно е то да се харесва с тях и да са му удобни. Съвременните диоптрични стъкла редица модерни функции, с които децата могат да запазят фокуса си върху забавлението. За да ги стимулирате е хубаво да е им обясните предимствата на очилата – че при занимания на открито, ще виждат по-добре, ще са по-силни играчи и ще имат много по-добри резултати в училище.

ДЕЦАТА, КОМПЮТРИТЕ И СМАРТФОНИТЕ

Въпреки че децата водят много по-различен живот от възрастните, те споделят едно любимо забавление: цифровите устройства. Много от подрастващите използват дигитални устройства почти колкото и възрастните. Имайте предвид, че техните очите също се уморяват от продължителните часове на интензивно фокусиране. Също така, интензивните дейности на близки разстояния от ранна възраст: четене, писане и работа с компютър, увеличават риска от развитие на късогледство. Препоръчително е да се използват специални оптични стъкла, предназначени да предпазват от синята светлина от цифровите екрани, като едновременно намаляват и умората в очите.

0888 642 999
запазете час