Дигиталните устройства - заплаха за човешкото око

Дигиталните устройства – заплаха за човешкото око

Във високотехнологичното време, в което живеем, броят на мобилно-свързаните устройства вече отдавна надхвърли числеността на населението на планетата. Смартфоните, таблетите и GPS системи са част от ежедневието на повечето хора. А тенденцията е мобилните дигитални устройства все повече да завладяват ежедневието на съвременния човек.

Животът ни все повече става зависим от компютрите и другите дигитални устройства. Но наред с полезността им, всички сме наясно и за вредите, които нанасят върху човешкия организъм, включително заседнал начин на живот, асоциално поведение, неудовлетвореност от действителността, болки в гърба, кръста, врата и раменете, главоболие и напрежение, безсъние и увреждане на очите.

B няĸoи cтpaни дори пpиcтpacтявaнeтo нa дeцaтa ĸъм eĸpaнитe нa тeлeвизopи, видeo игpи, мoбилни тeлeфoни, лaптoпи и дpуги ce paзглeждa ĸaтo ĸлиничнo paзтpoйcтвo, ĸoeтo изиcĸвa pexaбилитaция и лeчeниe нa зaceгнaтитe. Дългoтo вpeмe, пpeĸapaнo пpeд eĸpaнитe нa eлeĸтpoннитe ycтpoйcтвa, e вpeднo зa дeцa и възрастни пo мнoгo paзлични нaчини и тpябвa дa ce тpeтиpa ĸaтo вcяĸo дpyгo пpиcтpacтявaнe. Зa щacтиe пpoцecът мoжe дa бъдe oвлaдян и нeгaтивнитe eфeĸти oт тaзи зaвиcимocт дa бъдaт oтcтpaнeни нaпълнo.

Изследвания сочат, че сред хората от 30 до 49 години, които за първи път се сблъскват с проблеми със зрението наблизо,

75% СА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА СМАРТФОНИ,

63% прекарват 5 или повече часа на ден, използвайки дигитални устройства и 29% притежават таблет или дигитален четец на книги. Честата употреба на мобилни цифрови устройства е свързана с нови предизвикателства за човешкото око. Гледането на цифрови дисплеи значително увеличава броя на фокусиранията от далечно към близко разстояние, което силно затруднява мускулите в окото. Те работят през целия ден, за да се гарантира ясно зрение при ползването на цифрови устройства. Резултатът е зрителна умора, намалена способност за акомодация, замъглено зрение, сухота в очите и болки във врата.

Имa eднo ocнoвнo пpaвилo зa xopaтa, чийтo paбoтeн дeн минaвa пpeд ĸoмпютъpa т.н.

ПРАВИЛО 20/20/20.

To глacи, чe нa вceĸи 20 минyти тpябвa дa се наблюдава нeщo oтдaлeчeнo пoнe нa 20 фyтa (7-8 мeтpa), зa oĸoлo 20 ceĸyнди. Toвa помага да бъде преодоляно oчнoтo нaпpeжeниe и дa се избeгнат пoтeнциaлни пpoблeми cъc зpeниeтo в бъдeщe.

Плоските компютърни и телевизионните екрани, смартфоните, таблетите и други дигитални устройства

ИЗЛЪЧВАТ СИНЯ СВЕТЛИНА.

Тя е налична в слънчевия спектър, излъчва се също и от луминисцентните лампи. При повишени нива или продължително излагане има вреден ефект върху очите, предизвиква очни раздразнения и умора, в следствие на което нормалното око става късогледо, което е факт. Нормално ирисът леко променя формата 15 до 20 пъти на минута.

Повечето LCD и LED монитори са от (75 до 100Hz) и при продължителна работа усилват трептенето на ириса от над 50 пъти, което допълнително натоварва очите и води до зрителна умора.

ИМА СПЕЦИАЛНИ ПОКРИТИЯ ВЪРХУ СТЪКЛАТА ЗА ОЧИЛА, КОИТО НЕ ДОПУСКАТ СИНЯТА СВЕТЛИНА ДА ДОСТИГА ДО ОЧИТЕ.

Очила се препоръчват не само при работа с компютър, но и при гледане на телевизия и четене. Те са предназначени не само за деца, но и за младите „програмисти”, които са с перфектно зрение, за профилактика. Освен това тези очила влияят благотворно и на детската психика. Индивидуално подбраните очила са в състояние напълно да неутрализират негативния ефект от компютъра. Очилата трябва да са леки и здрави, материалът, от който са изработени, да не предизвиква алергии. Да бъдат комфортни и удобни и да осигуряват достатъчна видимост.

КАК СИНЯТА СВЕТЛИНА ВЪЗДЕЙСТВА ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Видимият спектър на светлината обхваща част от електромагнитния спектър, с дължина на вълната от 400 до 700 нанометра, разполагайки се между ултравиолетовите и инфрачервните лъчи. Синята светлина е навсякъде около нас – слънцето излъчва синя светлина, която е и полезна за денонощните ритми на организма. Тя се излъчва от някои осветителни тела, а и от всички видеодисплеи.
Синята светлина е част от видимия спектър, като има способността да преминава през тъканите и достига до клетките, като ги уврежда. Влияе и на нервната система, причинявайки по-бързо умора или свръхвъзбудимост, главоболие, безсъние и нервно напрежение.
Когато човек гледа синя светлина, фотопигментът спира производството на хормона за съня мелатонин. Хормонът се произвежда от епифизата (разположена в мозъка), а също в ретината, както и от стомашно-чревния тракт. Той е много мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като подпомага съня и подобрява неговите качества, като регулира денонощения ритъм, предизвиква сънливост и понижава температурата на тялото. Епифизата произвежда мелатонин под влиянието на хипоталамуса, който приема информация от синята светлина в ретината за ежедневната смяна на светлина и мрак.
Освен пряката роля на мелатонина в процеса на заспиване, той е свързан със здравето на човешкия организъм. Недостигът му може да причини мигрена, преумора, заболявания на имунната система, сърдечно-съдови заболявания, както и много по-тежки болести.
Синята светлина не участва пряко в процеса на виждане, а е свързан с фоточувствителността, като достига своя максимум на чувствителност в синия спектър при дължина на вълната около 480 nm, като това различава ролята му от колбичките. В същото време синята светлина с дължина на вълната около 460 nm подобрява продуктивността на хората и ни държи будни – това сочат множество научни изследвания.

ЗАЩО ВИДЕОДИСПЛЕИТЕ ВРЕДЯТ?

Изкуствената синя светлина, която се излъчва от видеодисплеите е с дължина на вълната около 420-430 nm. За нея е установено, че потиска синтеза на мелатонин. В същото време мозъкът очаква информация, че е ден именно от сините лъчи в този диапазон, които спират производството на мелатонин и по този начин се стимулира нервната система. И когато слънцето залезе, а човек допуска синя светлина към ретината, по изкуствен начин се блокира постъпването на мелатонин в кръвта, което претоварва нервната система и постепенно уврежда здравето.

РЕШЕНИЕТО

Вредната синя светлина и негативното влияние на устройствата може да бъде ограничена чрез филтър. Всички световни компании за производство на диоптрични стъкла са насочили умения и сили в тази посока, като защитните филтри са се усъвършенствали, преминавайки през няколко етапа. При най-новите разработки филтърът за вредната синя светлина е интегриран в материала на стъклото, за да се избегнат дразнещите синьо-лилави отблясъци от сините повърхностни покрития. Като в допълнение е добавено антирефлексно покритие от най-висок клас, за да се осигури максимален комфорт и защита. Тази уникална полимерна формула, която при различните производители носи различни наименования, предпазва очите от точния процент вредна синя светлина, осигурява 100% UV защита, като запазва прозрачността на стъклото и не ограничава видимия спектър и полезната за денонощните ритми синя светлина
С апаратура последно поколение от най-висок клас може да бъде проверена защитата, която осигуряват стъклата. Синята вредна светлина и синята полезна светлина преминават безпрепятствено през тези филтри.
Новите дигитални лещи осигуряват необходимия зрителен комфорт на хората, които всекидневно боравят с цифрови устройства. Те са подходящи при първи избор на очила и са проектирани специално да помагат на хората, които за първи път се сблъскват с проблеми със зрението наблизо. По този начин се осигурява комфорт при ползването на цифрови устройства чрез комбинацията от зони за далечно и близко виждане с плавен преход между тях. Стрес тест, проведен сред потребителите на таблети и смартфони, доказва ефективността на дигиталните лещи – при 90% от участниците намаляването на симптомите на умора и напрежение в очите е до 4 пъти.
При избора на очила е много важно да се обърнете към очен специалист, който ще ви помогне да направите правилен избор на очила, като в същото време се вземат предвид и всички индивидуални особености.
0888 642 999
запазете час