Защо да изберем прогресивни очила

Защо да изберем прогресивни очила?

Обикновено след 42-44 годишна възраст, човек усеща че без очила или с очилата, които е ползвал в ежедневието си, вече е трудно да се справя с четенето, особено на по-дребен шрифт. Признак за това е търсенето на по-силна светлина или отдалечаването на текста на разстояние над 35-40см.
В тази възраст, без очила (или с ежедневните очила) повечето хора се справят с работата на компютър, който обикновено стои на малко по-голямо разстояние (50-65см). На по-късен етап обаче (след 48-50 годишна възраст), това вече също е трудно. Причината е намаляването на способността на вътреочната леща да се свива, помагайки ни да гледаме на близки и на средни разстояния. При гледане надалеч вътреочната леща трябва да бъде отпусната и в покой, като не участва активно в зрителния процес. Затова зрението и диоптъра за далеч (над 5-6 метра) не следва да се променят в средна възраст между 22 и 62 години.

Както споменахме по-горе след 47-48 години за да бъдат очите в добра кондиция, човек има нужда от различни очила за близките, средните и далечните дистанции. Търсенето, смяната и поддържането на няколко различни чифта очила е досадно и често предизвиква объркване и дискомфорт.

Универсалното решение на този казус са Прогресивните очила, които са създадени и произведени за първи път през далечната 1959 година. Това са стъкла с плавно променящ се диоптър, от зоната за далеч (в горната част), през средната зона към тази за близко (в долната част на стъклата). По този начин само с преместване на погледа, пред окото има диоптър, съответстващ на разстоянието на което се гледа. Така зрението ни е винаги релаксирано и в добра кондиция. Прогресивните очила допринасят още за ограничаването на странични симптоми като главоболие, тежест и парене в очите, стрес и раздразнителност вследствие от зрителната умора. Допринасят за поддържане на зрителната способност на всички разстояния без необходимост от промяна в продължение на няколко години.

Голямо предимство е и възможността с един чифт очила да се вижда всичко и навсякъде. При посещение на магазин не е необходимо да се търсят очилата за близо, при шофиране се вижда ясно както пътя, така и таблото на автомобила, у дома телевизорът и котлоните на печката са еднакво ясни, а на работа не се налага да се гледа свъсено над очилата.

Статистиката показва, че в развитите държави повече от 50% от хората над 45-годишна възраст ползват прогресивни очила. В България техният дял е около 10%.

Първият фактор е икономически, а именно по-високата цена на продуктите в сравнение със стандартните еднофокусни очила. Все пак през последните няколко години има чуствителен ръст в броя на ползвателите на прогресивни очила у нас. Разнообразието от продукти и широкия ценови диапазон ги направи достъпни за всеки един бюджет, а и културата по отношение на грижата за зрението се повишава с всяка изминала година.

Втората причина е свързана с липсата на доверие към тези продукти. Тя е продиктувана от представата, че това е все още нов вид очила и техният избор би бил по-скоро експериментален, отколкото практичен. По този повод можем да кажем, че от създаването си (преди повече от 60 години) до днес, прогресивните очила са преминали през много етапи на развитие. Особено през последните няколко години, чрез помоща на съвременните технологии на производство и софтуерни изчисления на стъклата имаме продукти, които отдавна са изживели своите „детски болести“ и днес можем да се радваме на прогресивни очила, които са съобразени с нашето ежедневие, анатомия на лицето и зрително поведение.

Друг фактор, допринасящ за все още по-ниската степен на доверие към прогресивните очила в България е мнението на недостатъчно осведомени очни специалисти или хора ползвали вече прогресиви, затова че с тях се свиква трудно. Едва ли цялата оптична индустрия би впрегнала целия си капацитет и ресурс в разработването и производството на продукт, който не върши работа и едва ли ползвателите на запад са по-адаптивни към тези продукти за да ги ползват така активно. За липсата на адаптация винаги има определена причина, като в едва няколко процента от ползвателите тя е обективна. Това обикновено са хора, които имат проблеми с вестибуларния апарат, нервната система или поведенчески са несъвместими с дизайна на продукта. В останалите над 90% от случаите при правилно изпълнение на очилата и тяхното активно ползване, пълната адаптация към новите очила отнема от 1 седмица до месец.

Имаме 3 важни условия за да се случи това:
1. Добро познаване на различните видове прогресиви и правилният подбор, съобразно нуждите и индивидуалното ежедневие на ползвателя.
2. Предписание, гарантиращо ясно зрение и отлична съвместна работа на двете очи на всички зрителни разстояния.
3. Прецизно центиране на стъклата, съобразно индивидуалните анатомични особености на ползвателя.

Важно е също при издаване на очилата, очния специалист да даде точни насоки за ползване на им в конкретни ежедневни ситуации. Това ще допринесе за това ползвателя да бъде наясно с принципа на работа на очилата и правилно да се „синхронизира“ с тях в първите дни на носене.

Една от причините за по-продължителният период на свикване с прогресивите в България е отлагането на покупката на първи прогресив в годините. Трябва да бъде ясно, че ако първият прогресив се постави в 40-то десетилетие, адаптацията ще е по-бърза от тази в 50-те години и много по-бърза от тази в 60-та декада. Причината за това е в разликата между диоптрите за близко и далече, която нараства в годините както и понижаването на адаптивността на мозъка.

Важно е да се каже, че след свикването с първият прогресив, адаптацията към всеки следващ (налага се актуализация на всеки 2-4 години) е в рамките на максимум 2-3 дни.

Нашата препоръка е да не отлагате момента за първи прогресив и да си дадете шанса да свикнете по-бързо с него за да се радвате на ясно и комфортно зрение на всички разстояния!

0888 642 999
запазете час