За очилата, кецовете и асансьора...

За очилата, кецовете и асансьора…

Все още хората в България, ползващи очила са значително по-малко от тези в останалите европейски държави.


Едва ли този факт може да се обясни както обикновенно с икономически причини, тъй като в оптиките вече се предлагат продукти в най-широк ценови диапазон, достъпен за всеки един потребител.

Според нас има 3 основни причини за по-малкото ползватели на очила тук:

  1. Липсата на скрийнинг и национална стратегия за очното здраве;
  2. Народо-психологията;
  3. Митовете в обществото.

Тези от Вас, които имат малки деца едва ли са чули организирано да е правена проверка на зрението в детската градина или в училище. А в тази възраст това е важно. По същият начин няма организирани очни прегледи за хора в пенсионна възраст, когато настъпват изменения в зрителната система. Рядкост са и фирмите осигуряващи регулярен скрийнинг на зрението на своите служители.
В момента няма застъпена национална стратегия за очното здраве на българина. Всичко това прави така, че хората у нас нямат ясна информация за това какви очила са подходящи за тяхното ежедневие и как тяхното ползване ще помогне на очите им. Изграждането на традиции за регулярната проверка на зрението е от значение за комфорта и здравето му.
В нашата народо-психология все още очилата са вид протеза или признак на слабост или недостатък. Голяма част от обществените личности избягват да се появяват с очила на обществени места или пред камери, сякаш за да не покажат слабост или признаци на остаряване.
Отдавна в развитите общества, хубавите очила са по-скоро аксесоар, подчертаващ идентичността на ползвателя. Има няколко външни признака, по които можем да различим човекът със стил и интелект и това не е непременно наличието на последен модел автомобил или смартфон. Добре подбраните очила са водещ критерий за първоначалната оценка и отношението към човека, който стои срещу нас.  

Стигнахме до най-трудно преодолимият фактор – митовете! За тяхното разобличаване вероятно ще е нужно да отминат няколко поколения, тъй като се предават от баби на внуци, през съсед до колега. Ето и част от тях:

1. „Не нося очила за да не станат очите ми мързеливи.“

Окото може да стане мързеливо само в детска възраст и за да се избегне това, детето трябва по-скоро да носи очила, а не обратното. Може би този мит идва от примера на боди-билдинга, където тренирайки мускулите те стават по-здрави. Разликата се състои в това, че когато вдигаме тежести във фитнеса мускулите се съкращават за кратко и след това се отпускат и за да имаме резултат, почивката е почти толкова важна, колкото и тренировката. При очите обаче не е така – когато четете от книга, компютър или телефон, мускулите на окото са под постоянен стрес. Това може да доведе до спазъм, неясно виждане или главоболие, предизвикано от стремежа на мозъка да „помогне“ на очите, имащи нужда от очила. Това натоварване не помага на очите ни да са в по-добра форма. Знаем, че за да сме в добра форма е добре вместо да ползваме асансьор да се изкачваме по стълбите. Дали обаче би било полезно ако правим това по цял ден без почивка, какъвто е случаят с очите ни? Мускулите и ставите ще се претоварят и ще разберем, че все пак без асансьор (очила) не можем в същият ритъм. Важно е да не чакаме да се контузим преди да вземем това решение. Така, че не отлагайте.

2. „Предпочитам да нося по-малък диоптър, иначе се вдига много.“

Ефектът е същият, както когато носим по-малък номер обувки – не сме боси, но не ни е комфортно. Диоптърът не се вдига от очила. Този за далече се променя в детско-юношеската възраст (докато окото расте), а този за близо се променя заради възрастови промени в окото след 42-43 години.

3. „Развалих си очите от гледане на компютър.“

Сигурно звучи смешно ако кажем, че ушите ни са пораснали от прекалено слушане или, че сме си развалили обонянието от прекалено мирисане. Очите са създадени за да гледат и техният диоптър не може да се промени от това. Така както Майкъл Джордан едва ли е станал по-нисък от прекалено скачане на младини и затова сега не може да скача така. По-скоро силата и гъвкавостта на мускулите му не е същата и за да прави същите отскоци и „забивки“ без да разтегне сухожилие ще има нужда от помоща на по-добри кецове, които да го изстрелват нависоко. Използвайте точните кецове (очила), съобразени с натоварването и възрастта Ви. 

4. „Не искам да привиквам с очила, защото ставам зависим от тях.“

Тази „зависимост“ е изцяло във Ваша полза, за разлика от много други не толкова важни неща, от които сме зависими днес. Без изключение, в даден момент се стига до диоптъра, който искате да избегнете и ако не стигнете до него с плавно и регулярно актуализиране на силата на очилата, отново потърпевш ще бъде мозъка, на който ще му се налага да се адаптира бързо към голяма промяна, а това е свързано със стрес и дискомфорт.

5. „С упражнения на очите мога да намаля диоптъра си.“

С упражнения не може да корегираме диоптъра на очите, така както с подскоци и упражнения не можем да станем по-високи след 20-21 годишна възраст. Упражненията са подходящи основно в детска възраст при определени проблеми с мускулите, които движат очите в различна посока.

6. „Ям моркови за по-доро зрение.“

Ако имате проблем със зрението заради дефицит на витамин А, само с редовното ядене на моркови този проблем не може да бъде решен. Добре балансираната храна богата на витамини и антиоксиданти, допринася за съхраняване на доброто зрение.

  • 7  „Очилата за четене и компютър са едни и същи.“

Това е така до около 47-48 възраст. С увеличаване на възрастта се увеличава и разликата между диоптъра за четене (телефон, книга) и този за компютър. Причината е, че има разлика от около 20см. в зрителното разстояние, а оттам и в диоптъра, който вече не може да бъде компенсиран. С диоптъра за четене, текста на компютъра няма да бъде на фокус, а с очилата за компютър ще е трудно да четете дребен шрифт от книга. Решението на този казус са комбинираните – офисни очила.
Само допреди 100 години нерешим проблем е било осигуряването на ясно зрение на всички разстояния и във всяка възраст. Сега имаме лесен и достъпен начин за това – точните очила в точното време и на точното място! 

В оптичен център Friends Optics, ще получите професионална консултация и ценни съвети от опитни специалисти в областта на очната оптика, относно вашите индивидуални зрителни нужди.

0888 642 999
запазете час