Какво е макулна дегенерация

Какво е макулна дегенерация?

Макулната дегенерация, позната още като възрастово обусловена макулна дегенерация (AMD), е състояние което може да причини загуба на зрение в зоната на очите, която отговаря за ясното централно зрение. AMD може да направи ежедневните дейности, като четене и разпознаване на лица трудно.

Има два типа AMD: влажна макулна дегенерация и суха макулна дегенерация. Двете форми засягат няколко специфични части от окото, и двете могат да доведат до съществена загуба на зрение.

КАК МАКУЛНАТА ДЕГЕНЕРАЦИЯ ЗАСЯГА ОЧИТЕ

Окото има три основни слоя, коите лежат плътно един върху друг, формирайки очната ябълка:
Склера –“бялото” на окото
Хориоидея – съдържа кръвоносни съдове и съединителна тъкан; включва ириса и зеницата
Ретина – тънка като хартия чуствитена към светлината, оформяща вътрешната „облицовка“ на окото
Светлината доставя зрителна информация към окото. Ретината е първият слой от тъкани до който достига светлината. Ретината абсорбира светлината и трансорира зрителната информация в електрически импулси. Зрителният нерв в задната част на окото транспортира тези импулси до мозъка, който декодира импулсите в зрителен образ. Макулната дегенерация засяга възможността на ретината да абсорбира светлината, което от своя страна води до проблеми със зрението.
В частост макулната дегенерация засяга макулата, която е разположена в центъра на ретината. В макулата са концентрирани най-голям брой конусчета, които са фоторецепторни клетки отговорни за осигуряването на ясно и детайлно централно зрение. AMD води до дегенериране на конусчетата, така че те да не могат да абсорбират светлината правилно.


Ретината се състои от 2 слоя:
Сензорна ретина – съдържа нервни клетки , които обработват зрителната информация и я изпращат към мозъка.
Ретинален пигментен епител (RPE) – лежи между сензорната ретина и стената на окото.
Пигментният епител защитава и храни ретината, отстранява остатъчните продукти и защитава от израстване на нови кръвоносни съдове в ретината. Той играе ролята на „преход“ между ретината и хориоидейния слой, който лежи зад ретината. Хориоидейният слой съдържа кръвоносни съдове, които преминават през RPE за подхранване и почистване на ретината.

СУХА AMD

Суха макулна дегенерация настъпва когато върху части от макулата прорастват малки протеинови частички известни като друзи. 

 • Сухата AMD е най-често срещаната форма и се наблюдава при 80-90% от хората с макулна дегенерация. 
 • Обикновено не се развива по-далеч от обезцветяването на пигмента и получаването на друзи.
 • Обикновено напредва много по-бавно от влажнта AMD. 
 • Сухата AMD може да прогресира до влажна AMD.

 

СИМПТОМИ

 • Затруднено зрение през ноща
 • Принтираният текст изглежда размазан
 • Зрителни изкривявания, като правите линии изглеждат вълнообразни
 • Намалено централно зрение в едното или двете очи
 • По-ниска чуствителност към цветовете

ВЛАЖНА AMD

При влажната AMD, неестествено кръвоносни съдове прорастват под ретината. Тези кръвоносни съдове пропускат кръв и други телесни течности, които могат да увредят ретината.

 • Влажната AMD е по-рядка и се среща при 10-20% от хората с AMD.
 • Въпреки това, тя е значително по-сериозна тъй като е причина за 90% от всички случаи на тежка загуба на зрение причинено от AMD. 
 • Спада на зрението е по-бързо при хората с влажна AMD отколкото при тези със суха AMD. 
 • Тя се нарича също неоваскуларна AMD или ексудативна AMD, защото при нея имаме изтичане на кръв и течности от кръвносните съдове.

 

СИМПТОМИ

 • Симптомите бързо се влошават след първоначалното забелязване на предупреждаващи сигнали
 • Намалява цветовата яркост
 • Сиво или размазано петна в центъра на зрението
 • Зрителни изкривявания 
 • Общо замъглено зрение

ЕФЕКТИТЕ ОТ AMD

Сухата макулна дегенерация е прогресивно заболяване, което означава, че се влошава във времето. Понякога заболяването се развива толкова бавно, така че намаляването на зрението е незабележимо за дълък период от време, докато в други случаи прогресира бързо.

Сухата макулна дегенерация не засяга зрението в ранната си фаза. Тъй като състоянието прогресира, то причинява  увеличаваща се замъглена зона близко до централното зрение. Този замъглен участък нараства във времето. В някои случаи, хората развиват празно петно в централното си зрение. Може да забележат също, че обекта който наблюдават не е толкова ярък, както е бил преди. В крайна сметка централното зрение може да бъде почти загубено, докато периферното остава незасегнато, но то не може да осигури ясно и детайлно зрение.

Възможно е само едното око да има AMD или двете очи да бъдат в различна степен засегнати. Човек може да има един или и двата вида макулна дегенарация в двете очи. Нещо повече, сухата AMD може изведнъж да се трансформира във влажна макулна дегенерация или да остане през цялото време в суха форма. Важно е да се запомни, че не всеки с ранна AMD развива напреднала макулна дегенерация.

ЕЖЕДНЕВИЕ

Въпреки, че хората с напреднала макулна дегенерация не са слепи, загубата на централното зрение може значително да се отрази върху ежедневните дейности, като четенето и шофирането. Разрушаването на макулата предизвиква замъглени, тъмни или изкривени образи в централното зрително поле. Много хора с AMD имат затруднение да разпознават лица, да шофират, четат, пишат или извършват работа на близко разстояние, като готвене, шиене или осъществяване на хоби.

ЕТАПИ НА СУХАТА AMD

Има 3 основни степени на суха макулна дегенерация, като първия етап причинява незначителни симптоми, а последният почти пълна загуба на централното зрение. Очните лекари не класифицират влажната форма на AMD, тъй като тя се счита винаги за напреднала фаза на очното заболяване.

1. РАННА AMD

Има друзи под ретината, но повечето хора не усещат проблем със зрението.

2. УМЕРЕНАAMD

Има големи друзи в ретината заедно с пигментни промени. Зрението е частично нарушено, но симптомите може да са незабележими.

3. НАПРЕДНАЛА AMD

Намаляването на зрението е забележимо вследствие на суха или влажна AMD. Много хора не осъзнават, че имат макулна дегенерация докато разрушаването на макулата не се развие до степен, която замъглява тяхното зрение. Това потвърждава необходимостта от периодична проверка на зрението при очен специалист, който може да открие ранни признаци преди заболяването да се развие.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ

Макулната дегенерация засяга повече от 10 милиона човека в САЩ, според Американската фондация за макулна дегенерация, повече от катарактите и глаукомите взети заедно. Това прави макулната дегенерация водеща причина за загуба на зрение там. Макулната дегенерация засяга 1.5 милиона човека във Великобритания и почти 1.4 милиона в Канада и е водеща причина за намаляване на зрението вразвитите страни.
Както името подсказва, възрастово-обусловената макулна дегенерация приоритетно засяга възрастните хора. Друга форма на макулна дегенерация, позната като Щаргард засяга младите хора. Заболяването Щаргард се развива като резултат от рецесивни гени.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Някои генетични фактори и фактори на околната среда увеличават риска от макулна дегенерация.

ВЪЗРАСТ

Възрастта е основен фактор за сухата и влажна макулна дегенерация. AMD обикновено се проявява след 60, въпреки че е възможно да се развие и по-рано.

РАСА

Повече от 14% от белите американци над 80 имат макулна дегенерация.

СВЕТЛИ ОЧИ

По-висок риск за развитие на AMD. Пигмента в сините очи е по-малко от този в кафявите, което ги прави по-чуствителни към светлината.

ПУШЕНЕ

Пушенето удвоява риска от развитие на заболяването, което го прави най-контролируемият рисков фактор за AMD. Пушенето стеснява кръвоносните съдове, което намалява снабдяването на очите с кръв.

СЕМЕЙНА ИСТОРИЯ

Семейната предпоставка увеличава риска от развитие на макулна дегенерация с 15-20% на дези, които имат поне един родител, брат или сестра или роднина от първа линия с AMD. Учените са идентифицирали близо 20 гени, които повлияват развитието на заболяването. Някои от тях са свързани с имунната система, която защитава тялото от бактерии и вируси. Тези гени са отговорни за овладяването на инфекции и премахването на протеинови частици (каквито са дрзите) от клетките и тъканите.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Изследванията показват, че затлъстяването увеличава шансовете за преминаването на началната и умерената фаза на AMD в напреднала. Други рискови фактори за прогресирането на сухата макулна дегенерация, като сърдечно-съдови заболявания и обездвижване, могат да допринесат за ролята на затлъстяването в развитието на AMD.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ

Очните специалисти използват набор от инструменти за диагностициране на макулната дегенерация. Тези средства помагат на очния лекар да провери за спад на зрението и за сигнали за промени в макулата.
Офталмолозите тестват спада в централното зрение с помоща на решетката на Амслер, обикновена квадратна решетка с точка по средата. При хората с нормално зрение линиите от решетката са прави, а при тези с макулна дегенерация са вълнообразни или има петно.
Очните лекари използват също специална леща , с която оглеждат очното дъно за изменения. Може да се проведе също флуорисцинова ангиография, използвайки жълто багрило и специална камера за установяване разрастването на неестествени кръвоносни съдове в ретината. Използва се и оптична кохерентна томография (OCT), апарат доставящ детайлни изображения на ретината и макулата.

ПРЕВЕНЦИЯ

Някои мерки могат да помогнат за намаляване риска от развитие на AMD. Например:

ЯДЕНЕ НА МАЗНА РИБА, ПЛОДОВЕ, ТЪМНИ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

За тези със суха макулна дегенерация, диетата е единствения начин за забавяне на развитието на AMD. Ядене на много плодове, риба, тъмни листни зеленчуци с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и антиоксидантни витамини. Изследванията показват, че тези хора, които ядат мазна риба, съдържаща тези хранителни вещества един път в седмицата преполовяват риска от развитие на влажна макулна дегенерация.

НАМАЛЯВАНЕ НА РАФИНИРАНИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Намалете приема на рафинирани въглехидрати, като белия хляб. В едно проучване е установено, че участници, които са яли най-голямо количество рафинирани въглехидрати са били със 17% по-склонни да развият AMD, отколкото останалите.

РЕГУЛЯРНИ УПРАЖНЕНИЯ

Водете активен начин на живот с много упражнения. Физическата активност повишава нивото на антиоксиданти в очите. Някои изследвания показват, че хората които са физически активни са 70% по-малко склонни към развитие на макулна дегенерация.

МЕДИЦИНСКИ ПРОЦЕДУРИ

ЗА СУХА AMD

Към момента сухата AMD не се третира. Хранителни добавки могат да забавят процеса на развитие.

ЗА ВЛАЖНА AMD

Медикаменти познати като anti-VEGF могат да помогнат при третирането на влажната макулна дегенерация чрез намаляване броя на прорасналите кръвоносни съдове в ретината и с намаляване на изтичането на кръв и други течности от тези съдове. Anti-VEGF е съкращение от “анти–васкуларно ендотелен растежен фактор.” Клетките на тялото произвеждат протеин известен като васкуларен ендотелен растежен фактор (VEGF), който произвежда нови кръвоносни съдове, когато тялото се нуждае от тях. Понякога тялото произвежда твърде много VEGF и това може да доведе до растежа на анормални кръвоносни съдове в окото. Anti-VEGF препаратите супресират VEGF за да забавят растежа на нови  съдове, асоцирани с влажната макулна дегенерация.

ТРИ ОСНОВНИ ANTI-VEGF ПРЕПАРАТА:

 • Avastin
 • Lucentis
 • Eylea

Добавките могат да помогнат за забавяне на прогресията на сухата макулна дегенерация при някои хора. Тези добавки включват Витамин C, Витамин E, Лутеин, Зеаксантин, Цинк…               

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОПТИЧНИ СРЕДСТВА ЗА AMD

Нашият оптичен център е специализиран в работата с хора с макулна дегенерация. При нас след обстойна консултация препоръчваме специализирани оптични средства, които подпомагат независимостта и улесняват ежедневието на хората засегнати от заболяването.

0888 642 999
запазете час