Как да изберете най-подходящите очила, когато сте над 45 години

Как да изберете най-подходящите очила, когато сте над 45 години

А. Досега не сте ползвали никакви очила, но вече Ви е трудно да четете по-дребен шрифт или на лошо осветление. Ето какви са възможните очила:

1. Един чифт „обикновени“ (еднофокусни) очила за четене и за компютър – това е възможно до около 50-годишна възраст, заради разликата в зрителните разстояния. След това разликата между диоптъра за четене и този за компютър е поне 0,50 и достига до 1.0 диоптър след 60-годишна възраст. Тоест не е редно с очила с конкретен диоптър да гледате както книгата, така и компютъра. Винаги ще има голям компромис с едно от двете или по-малък компромис и с двете. Освен това с тези очила не може да се вижда по-надалеч. Трябва да ги сваляте или да поглеждате „свъсено“ над тях.
2. Два чифта „обикновени“ очила – единият за четене, а другия за компютър. Ще имате ясно и спокойно зрение на двете разстояния. Това е добър вариант ако в определени периоди стоите само на компютъра или пък само четете. Ако обаче се налага да правите и двете неща едновременно, неудобството е в това, че всеки път трябва да сменяте очилата. Освен това, ако диоптрите са изписани точно, с очилата за четене ще е трудно да виждате на повече от 50см, а с тези за компютър на повече от 80см.
3. Един чифт офисни очила – Ако в ежедневието си ползвате активно компютър, като междувременно се налага да четете от печатни материали, а също и да поглеждате по-надалеч, тогава това са очилата, които са за Вас. В най-долната част на стъклата е точния диоптър за четене, който плавно намалява, когато повдигнете погледа към компютъра и към обекти на 2-3 метра разстояние. Няма нужда всеки път, когато поглеждате на различни разстояния да сваляте очилата или да гледате над тях. Окото е винаги с точната корекция при естествена позиция на главата и тялото.


Подходящи са за ползване и в домакинството и във всички затворени помещения, където се налага да сменяте позиция на погледа към различни разстояния (книга, компютър, телефон, телевизор, кухненски плот и т.н.). Не са подходящи за гледане надалеч (над 4 метра) и за ходене навън. Те са очила за близка работа с разширен диапазон на ясно виждане. С тях се свиква лесно и бързо, достъпни са и поддържат очите в добра кондиция.

Б. Ползвате очила постоянно, но с тях вече Ви е трудно да четете по-дребен шрифт или на лошо осветление. Ето какви са възможните очила:


1. Два чифта очила – за далеч и за близка работа. Когато сте навън, шофирате или гледате телевизия сте с очилата за далеч. Ако имате чуствителност към светлината, те могат да бъдат „фотосоларни“ за да потъмняват на слънце, а когато сте в затворено помещение или е облачно са прозрачни. Когато обаче се наложи да четете етикети в магазин, книга или от компютър, трябва да ги смените с очилата за близка работа. Както споменахме по-горе, диоптъра за четене е различен от този за компютър и съчетаването им в един чифт очила за близка работа е компромисно.
2. Три чифта очила – за далеч, за четене и за компютър. Идеята тук е да имате точно определени очила за всеки вид зрителна дейност на трите основни разстояния – далечно, средно и близко. Разбира се остава дискомфорта от това да съхранявате и да сменяте три чифта очила.
3. Един чифт бифокални очила. С тях може да се вижда надалеч и наблизо. Липсва корекция за средните разстояния. Не са подходящи при ползване на компютър. Има скок на образа, когато преместите погледа от далечната зона към „прозорчето“ с диоптъра за близо. 4. Два чифта очила – за далеч и офисни. Тази комбинация е добър вариант за хората, които когато са навън използват само очилата за далеч (не им се налага да четат или гледат нещо наблизо). С офисните очила имат перфектната корекция за всички дейности в затворено помещение.
5. Един чифт прогресивни очила. С тях можете да виждате на всички разстояния бе да се налагате да сменяте различни очила. Отличен вариант за динамични хора, чието ежедневие е свързано както с работа в затворено помещение, така и навън. При шофиране както пътя, така и таблото са ясни. Когато влезете в магазина виждате както в далечина, така и надписите по рафтовете и т.н. Могат да бъдат с фотосоларно покритие, което предпазва, както от слънцето, така и от вредната високоенергийна синя светлина, излъчвана от съвременните дигитални устройства.
6. Два чифта очила – прогресивни и офисни. Перфектната комбинация за хора, чието ежедневие в основната си част преминава в офис или в затворено помещение. В такава среда офисните очила дават най-добрия комфорт. Когато излезете от работа прогресивните очила ще Ви дадат комфорта да виждате на всяко едно разстояние – както надалеч, така и когато си поглеждате телефона или влезете в магазина.


Не забравяйте да опишете любимите си хобита и дейности на вашия оптик. Налични са много продукти, които отговарят не само на различни нужди от корекция, но и на специфичните начини, по които използвате зрението си. При нас в оптика Приятели, ще получите индивидуална консултация и препоръка за най-добрия избор, отговарящ на вашите специфични нужди.

0888 642 999
запазете час