Как да се справим със синдрома на зрителния стрес

Как да се справим със синдрома на зрителния стрес

3 лесни стъпки, с които да избегнем дигиталното напрежение в очите.

Все повече време от ежедневието ни, както на работното място, така и у дома, преминава пред компютъра. Продължителното взиране в екрана може да засегне очите ни и да намали зрението ни. Електронните устройства с цифрови дисплеи със сигурност предизвикат синдром на напрежение в очите. И ако не бъдат взети специални мерки, това може да доведе до сериозни зрителни проблеми.

Установено е, че приблизително 7 от 10 души страдат от симптоми на дигитално зрително напрежение, причинени от използването на компютъра.

  • Уморени очи
  • Сухи очи
  • Парещи очи
  • Главоболие
  • Затруднено заспиване или непълноценен сън
  • Болка в шията или рамото

Две са основните причини за поява на синдрома на дигиталното напрежение в очите:

  • Продължително фокусиране на близко разстояние
  • Синята светлина, излъчвана от цифрови устройства


За щастие на всички потребители на дигитални устройства, има едно просто решение, което ще отпусне очите и ще осигури по-приятно изживяване пред екрана.

Японската фирма Nikon е създала специални оптични лещи, предназначени да се справят с причините за зрителния стрес и да направят използването на компютъра и цифровия екран по-удобно. Те отрязват част от синята светлина, излъчвана от екрана, и помагат на окото да се фокусира по-ефективно.

В допълнение към ползването на специални оптични лещи, тези лесни стъпки ще ви помогнат да намалите риска от неприятното напрежение в очите:

1. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ОЧИТЕ ВИ СА ДОБРЕ КОРИГИРАНИ.

Цифровото напрежение на очите може да е свързано с това, че зрението ви не е правилно коригирано. Посещаването на очен специалист за рутинен преглед е най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите евентуални компютърно-зрителни проблеми.

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРАВИЛНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ.

Напрежението в очите често е причинено от дисбаланс между светлината на екрана на компютъра и осветлението на околната среда. Избягвайте прекалено ярка светлина, идваща през прозорците или от вътрешното осветление. Отделете време, за да разгледате настройките на дисплея на компютъра и да ги нагласите на най-удобната за очите ви позиция.

3. ПРВЕТЕ ЧЕСТИ ПОЧИВКИ.

Дигиталното напрежение на очите е по-вероятно да се случи в резултат на продължителни периоди на използване на компютър или смартфон. Редуването на няколко петминутни паузи при позването на компютъра по време на работния ден или ограничаването на употребата на вашия смартфон вечер може да помогне за облекчаване на напрежението.

Най-добрите лещи за очила са различни в зависимост от персоналните нужди на всеки от нас. Затова е необходимо да се консултирате с професионален очен специалист и да се информирате за най-подходящото решение за вашите очи.

0888 642 999
запазете час