Най-ефективните корекционни средства при пресбиопия

Най-ефективните корекционни средства при пресбиопия

Защо е важно да се консултирате със специалист?

Ако отдалечавате телефона си, за да видите кой звъни, или изпъвате ръце, докато четете книга, за да станат буквите от по-ясни – то вероятно имате пресбиопия. Пресбиопията е неизбежен физиологичен процес дори при хора с отлично зрение. Проявява се като прогресиращо далекогледство с напредване на възрастта – след 40 години.

В следствие на естествените процеси на стареене на тялото намалява еластичността на очната леща и на мускулите, които съкращават окото. Постепенно отслабва способността му да фокусира близко разположени предмети, например шрифт.

СИМПТОМИ

Първият и най-чест симптом на пресбиопията е затруднение при четене на ситен текст, особено в условия на слаба осветеност. Това оплакване се засилва при продължително натоварване на очите – взиране в екран, работа на компютър, шиене или бродиране.

Образите започват да стават неясни и размазани, тенденция е четивото да се държи на подходящо далечно разстояние – „синдром на дългите ръце“. Други симптоми са замъгленото зрение, сълзене, преумора на очите или главоболие след работа на близка дистанция.

Прогресивните стъкла са най-модерното корекционно средство – eдин чифт очила за всички зрителни дистанции: далечна, междинна и близка

Съществуват няколко подхода за коригиране на зрението при пресбиопия – очила, лазерна корекция, хирургична замяна на очната леща с вътреочен имплант.

Очилата, разбира се, са най-лесният метод, а безспорно най-съвременните и предпочитани корекционни стъкла са прогресивните. (Виж предимствата на висококачествените диоптрични стъкла Nikon): http://friendsoptics.com/blog-single3.htm

Те имат неопровержимо предимство пред останалите (моно- и бифокални), тъй като осигуряват едновременно ясно зрение за всички зрителни дистанции – далечна, междинна и близка.

Освен това грантират плавен преход между отделните работни зони без да имат видима разделителна линия. С тях може да се шофира, да се работи на компютър и да се четете – без да е нужно да се сменят няколко чифта очила.

САМО ОЧНИЯТ СПЕЦИАЛИСТ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛИ НАЙ-ТОЧНИТЕ ОЧИЛА ЗА ТЕБ

След обстоен очен преглед и внимателно измерване, само очният специалист може да определи най-точната корекция при пресбиопия. И съответно да избере най-подходящите и специфични очила за релаксирано ясно зрение.

Познавайки отлично съвременните тенденции в оптиката и чрез специализирани зрителни тестове, оптометристът ще определи най-ефективните очила според персоналните нужди и начина на живот на пациента. Оптометричните прегледи за корекция на зрителната острота във Friends optics са безплатни.

0888 642 999
запазете час