Покрития при лещите за очила

Покрития при лещите за очила

Знаете ли, че лещите за очила могат да бъдат третирани с над 10 слоя покрития, за да станат по-прозрачнии, по-здрави и да предпазват очите ви?


Днешните лещи за очила са почти изцяло направени от синтетични смоли. Тези органични материали са леки и относително устойчиви на удар. Те са много по-безопасни от използваното в миналото минерално стъкло, което е било тежко и чупливо.


Синтетичните смоли, използвани за лещите за очила, се различават от обикновените пластмасови материали поради техните оптични и механични свойства. Те имат висока чистота и имат капацитет да бъдат полирани с точност, което води до по-голяма прозрачност. Те също така включват фини химически компоненти, които дават високи показатели на пречупване. Това води до по-тънки лещи със защитни свойства като UV филтриране.


Въпреки това, органичния материал е много по-лесно да се надраска от стъкло. И точно като стъкло, той генерира отражения, които могат да възпрепятстват и повлияят за това, колко добре виждате и колко добре могат да ви видят хората. Ето защо лещите трябва да се третират, за да се противопоставят на драскотини, прах, петна и отражения, като същевременно по-добре защитават очите ви.


Когато се третират лещите, се прилагат многобройни покрития върху повърхността им.. За постигане на максимална производителност, лещата може да се обработва с до 15 слоя от всяка страна. Nikon използват съвременни технологии за тези обработки, както за материалите в слоевете, така и за процеса на тяхното депозиране. Най-ефективните лещи използват нанотехнологични материали, разработени от Nikon, които съчетават свойства като твърдост и гъвкавост.


Основата на обработката на лещите е лакиращият твърд слой. Той предпазва лещите от драскотини. След това върху лака се нанасят множество слоеве, за да се намалят отраженията, да се отблъсне прахта и да се филтрира специфичен спектър от видимата светлина, за да се осигури допълнителен комфорт или по-добра защита на очите ви. Най-накрая се прилага върхов слой, за да направи вашите лещи водоустойчиви и отблъскващи мазнини, което гарантира, че вашите очила ще останат чисти продължително време.


Новите иновации в покритията продължават да подобряват производителността на вашите лещи и добавят нови функционалности. Например, Nikon е първата компания, която пусна защитни лещи през 2011 г., които отрязват високо-енергийната синя светлина, като осигуряват засилен контраст и комфорт за активните потребители на дигитални устройства.


Най-добрите лещи за очила са различни в зависимост от вашите нужди. Посетете професионален очен специалист и попитайте за най-добрите лещи Nikon за вас.

0888 642 999
запазете час