Предимства и недостатъци при носенето на очила и контактни лещи

Предимства и недостатъци при носенето на очила и контактни лещи

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА И НЕДОСТАТЪЦИТЕ ПРИ НОСЕНЕТО НА ОЧИЛА И НА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ?

И в двата случая целта е да се осигури възможно най-ясното, комфортно и релаксирано зрение при решаването на множеството предизвикателства за очите в съвременното динамично ежедневие.

Очилата изискват по-малко грижа за поддръжка, което ги прави по-практични при ползване. Те са и моден аксесоар, с който може да се придаде различен акцент на визията – стилен, спортен, екстравагантен или класически.

Очилата дават възможност за ползването на различни покрития, материали и дизайн на стъклата. Така добре подготвеният оптик може да осигури на пациента индивидуални очила, които да паснат перфектно на неговите нужди.

Въпреки че относителният брой на потребителите на контактни лещи в България е сравнително малък, лещите имат своите предимства. Те не ограничават зрителното поле и осигуряват отлично периферно зрение. Контактните лещи са отлично решение и при наличието на висок роговичен астигматизъм. Често основен фактор при избора е естетиката. Те могат да променят цвета на очите или да бъдат козметично неутрални. Лещите са добър избор при спортуване или извършване на дейности, при които очилата пречат или може да се счупят.

ИМА ЛИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБАТА НА КОНТАКТНИ ЛЕЩИ И КОИ СЪСТОЯНИЯ НА ОЧИТЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ?

Препоръчително е да се избягват контактни лещи при проблеми с роговицата, конюнктивити и синдром на сухо око. При подобни проблеми офталмологът предупреждава, че ползването на контактни лещи не е препоръчително. За да се избегнат проблеми, свързани с ползването на контактни лещи, се препоръчва те да се редуват с очила (след работа или училище и в почивните дни).

СЪЩЕСТВУВАТ ЛИ ЛЕЩИ, КОИТО КОРИГИРАТ ЕДНОВРЕМЕННО ДАЛЕКОГЛЕДСТВО И КЪСОГЛЕДСТВО?

Има лещи, които коригират т.нар. пресбиопия. Тя се проявява след 41–42-годишна възраст, когато човек започва да усеща, че не може да вижда ясно наблизо. Тогава се препоръчват мултифокални контактни лещи, които в централната част на зеницата са с диоптър за далече, а към периферията той се променя в плюсова посока, което дава възможност на хората в тази възраст да виждат ясно с един чифт лещи както наблизо, така и надалеч. Понякога се прилага и „монозрение” с контактни лещи. В този случай едното око е с леща с диоптър за далеч, а другото с диоптър за близо. Този метод не е подходящ за всеки, тъй като има хора, които не могат да се адаптират към монозрение.

ИМА ЛИ ПО-СПЕЦИФИЧНИ ХИГИЕННИ НАВИЦИ, КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ПАЦИЕНТИТЕ, ИЗПОЛЗВАЩИ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ЗРЕНИЕТО СИ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ?

Хигиената е от голямо значение при ползването на контактни лещи, за да се избегне риск за здравето на очите. Преди поставяне и махане на лещите ръцете трябва да се измият добре със сапун и топла вода. Преди поставяне на лещата е препоръчително тя да се изплакне с разтвор. Разтворът за съхранение в контейнерчето трябва да се сменя ежедневно и да бъде достатъчно, за да се потопи лещата изцяло в него. Лещите трябва да се изваждат от окото всяка вечер. В противен случай се увеличава рискът от натрупване на депозити върху лещата, а освен това се намалява притокът на кислород към роговицата. Лещите не трябва да се ползват, когато се плува в басейни, реки и море. При дамите е препоръчително поставянето в окото да става преди гримиране. Така рискът от попадане на част от грима в окото намалява. Много важно е лещите да не се носят по-дълго време от посочения срок. При активна работа с дигитални устройства или в помещения с климатици се препоръчва и използване на овлажняващи капки.

МОЖЕ ЛИ ДАЛТОНИЗМЪТ ДА СЕ КОРИГИРА С ОЧИЛА ИЛИ С КОНТАКТНИ ЛЕЩИ И КОЙ СПОРЕД ВАС Е ПО-УДАЧНИЯТ ИЗБОР?

Вече няколко световни фирми предлагат контактни лещи или очила, които помагат на хора с дефицит в цветното зрение. Принципът на тяхната работа е сходен. Лещите или стъклата са оцветени, така че да абсорбират определен спектър от видимата светлина и диференцирането между два основни цвята (например между червеното и зеленото) да бъде по-лесно. Фирмите декларират добри резултати, като по тяхна статистика 4 от 5 ползватели на такъв тип лещи/стъкла одобряват тяхното представяне.

НА КАКЪВ ИНТЕРВАЛ ОТ ВРЕМЕ ПАЦИЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОВЕРЯВАТ СЪСТОЯНИЕТО НА ЗРЕНИЕТО СИ?

Ключови фактори за определяне на интервала за тестване назрението са възрастта и предразположението към очни проблеми. При децата и подрастващите е важно да има регулярна проверка, тъй като окото се развива заедно с целия организъм и трябва да се следи за отклонения. При възрастните хора над 65 години има риск от специфични изменения в окото (катаракта, макулна дегенерация и т.н.) и редовното посещение при очен лекар е важно за превенцията на тези проблеми. При младите хора и тези на средна възраст, които нямат органични заболявания на очите, не се очаква да има динамика в зрението за далеч, но след 45 години се налага промяна в диоптъра за близки и средни разстояния. Като цяло е препоръчително всеки човек със здрави очи да проверява своето зрение ежегодно.

ИСТИНА ЛИ Е, ЧЕ УЧЕНИ ОТ САЩ СА РАЗРАБОТИЛИ САМОЗАТЪМНЯВАЩИ СЕ КОНТАКТНИ ЛЕЩИ Т.НАР. СЛЪНЧЕВИ ЛЕЩИ, КОИТО ПРЕДПАЗВАТ ОЧИТЕ, БЕЗ ДА СЕ НУЖДАЕМ ОТ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА?

Очаква се този тип контактни лещи да се появят на пазара през следващата година. Продуктът е интересен, но лично аз не съм убеден в успеха му. От естетична гледна точка би изглеждало странно (особено когато потребителят е със светли очи) да гледате как цветът на очите на вашия събеседник се променя постоянно. Освен това има ситуации (макар и рядко), в които се налага потъмнелите фотосоларни очила за бързо и кратко да бъдат свалени от лицето (при влизане от светло на тъмно). С контактните лещи това би било по-сложно. Все пак бъдещето ще покаже на практика предимствата и недостатъците при тяхното ползване.

0888 642 999
запазете час