Свиква ли се с прогресивните очила

Свиква ли се с прогресивните очила?

Често се случва, в магазина да идват клиенти с рецепта, на която са изписани два вида диоптри – за далечно и за близко зрение. Понякога има и трети вид предписание – за работа с компютър.

С всяка изминала година се увеличава броят на хората, които в този случай избират комбинираните (един чифт очила за всички разстояния) или така познатите „прогресивни очила“. Особено тези, които вече са ползвали успешно такъв тип очила, не биха ги заменили с други.

Въпреки това все още в България има висок дял клиенти, които не се „престрашават“ да пробват прогресивите. В повечето случаи причините за това не са обективни, а са резултат от мнение на трето лице.

Например:

  • * Очният лекар ми каза, че няма да свикна с тези очила;
  • * Една съседка щяла да се „пребие“ с тях по стълбите;
  • * Още не са достатъчно усъвършенствани;
  • * Много са скъпи;
  • * Тези очила са за по-възрастните хора и т.н.

По отношение на първите два довода, можем да кажем, че всъщност най-важните фактори за успешното изписване на прогресивни очила са точната рецепта, точната центровка и точния продукт.


Рецептата трябва да бъде безкомпромисна, без да се пренебрегва наличието дори и на малък астигматизъм. Не трябва да се изписва по-висок диоптър „за да се носят очилата по-дълго време“. Като цяло всички „дребни хитринки“, които могат да се приложат при еднофокусните стъкла тук са недопустими и са основен фактор за липса на адаптация.


Точната центровка на стъклата е свързана с прецизно и индивидуално отчитане на позицията на двете очи поотделно, спрямо избраната рамка. Важно е рамката да стои на лицето така, че да не генерира различен диоптър от изписания и да осигурява лесен достъп до различните зрителни зони, съобразно анатомичните особености на индивида.


Изборът на правилен продукт, означава да се спрем на този вид прогресив, който ще пасне на стила на живот на ползвателя. Има прогресиви, които са конструирани, така че да осигурят по-добър комфорт при шофиране. Други акцентират върху по-удобната работа в офиса, а трети са най-подходящи за хора с динамични професии, които трябва бързо да „превключват“ между различни зрителни условия.


Възрастта и опита с прогресивни очила, също са обстоятелства, които трябва да се вземат под внимание, когато се избира дизайна на прогресива.


Аргументът, че този тип очила са нови и още не са достатъчно усъвършенствани е неоснователен, тъй като те са на световния пазар вече повече от 60 години и отдавна са изживели „детските си болести“. Особено през последните години, с навлизане на новите технологии за изчисление и изработка на стъклата, възможностите за персонализация и прилагане на най-подходящия дизайн се доближиха до своя максимум.


Можем с увереност да потвърдим, че днес цената на прогресивните очила не е по-висока от цената на 2 чифта еднофокусни очила (за близо и далеч) от същата категория. Ценовият диапазон е много широк, което прави тези очила достъпни за всеки бюджет.


Що се отнася до това, че прогресивните очила са препоръчителни само за по-възрастни хора, можем да отговорим, че впредвид съвременният начин на живот и работата с дигитални устройства, очила с прогресивен дизайн се препоръчват дори и на 35-годишни.
Разбира се има малка част от хората, които по обективни причини не биха могли да се адаптират към прогресивите, затова препоръката на този тип стъкла при тях не е желателна. Това са пациенти с голяма разлика в диоптрите на двете очи, със специфична нервна система, с патологични зрителни проблеми, характерни професии и т.н.
Все пак нашата статистика показва, че над 95% от клиентите ни ползват успешно прогресивните си очила!

Удобството от това да ползваш един чифт очила за четене, за работа с компютър, в офиса, в магазина, на кино, пред телевизора, при домакинстване, при шофиране и т.н. е незаменимо! А това, че съседката е щяла да се пребие по стълбите не означава, че същото ще се случи и с Вас. Напротив, с помоща на опитен професионалист ще преминете през всички споменати по-горе стъпки така, че тези очила да се превърнат в най-верният Ви помощник. Опитайте и бъдете добрият пример!

В оптичен център Friends Optics, ще получите професионална консултация и ценни съвети от опитни специалисти в областта на очната оптика, относно вашите индивидуални зрителни нужди.

0888 642 999
запазете час