терапевтични филтърни очила

Терапевтични филтърни очила

Съвременният ползвател на очила е подложен на зрителен стрес, непознат досега в историята на човечеството. Освен точна корекция, новата задача в оптиката е да се осигури и спокойно зрение.
Релаксиращата оптична терапия може да бъде под формата на очила с лек увеличителен ефект (без да се променя диоптъра) или специални  филтри, които са предмет на настоящата ни статия.

От научна гледна точка селективните филтри са сравнително неизследвана област. Има обаче налични клинични данни, които показват, че много пациенти изпитват значително „субективно облекчение“ когато носят филтри. Следователно до известна степен е възможно да се заключи как те работят при различни състояния, но е важно да се запомни, че всеки пациент усеща филтъра различно. Въпреки това, за някои състояния и диагнози има обективни налични научни данни за определяне на подходящия филтър.

Каква е разликата между цвят и филтър?

Стандартните цветни слънчеви лещи намаляват в еднаква степен пропускливостта на всички цветове. По този начин не се променя естественото цветно възприятие в ежедневието. Те се наричат неутрални оцветявания.

Филтърът е също цветна леща, но това което ни позволява да я наречем така е информацията за това каква точно светлина абсорбира. Има разлика между цвят и филтър, но също между филтър и филтър. Те могат да отрязват избрани части от светлинния спектър да заглушат част от него или целия светлинен спектър чрез комбиниране на определени филтърни цветове със сив цвят или поляризация.

Генерално можем да разграничим 2 вида филтърни очила:

Отрязващи (или медицински) филтри – блокират на 100% определен спектър от светлината (обикновено в синьо-зеления диапазон) за да дадат по-лесна адаптация при различни светлинни условия на хората с патологични зрителни проблеми (макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, пигментен ретинит и т.н.). Тези филтърни очила променят общото цветово възприятие.

„Комфорт“ филтри  – това е най-иновативната категория, чиято задача е не да доведат до по-остро зрение, а до по-добър контраст, комфорт и релакс на зрението. Те могат да се ползват както навън, така и пред компютъра и у дома. Тези филтри са със специфични цветове, като чрез тях се спира или редуцира само определена дължина на светлината, която обикновено създава дискомфорт при конкретния ползвател.

Кой може да използва филтри?

Филтрите могат да се използват от хора с нормално зрение за по-добър комфорт и от хората с намалено зрение, където смущаващата светлина може да се елиминира и очите да бъдат защитени от нея.

Не трябва да пропускаме голямата група на хора с нормално зрение,  които биха имали полза от филтрите. В исторически план, филтрите са били използвани предимно с медицински цели, но днес все повече и повече хора без очни заболявания откриват ползата от тях. Възрастните хора могат да получат по-добър зрителен контраст, а по-младите могат да избегнат напрежението причинено от дългите часове пред компютъра. Независимо от възрастта пък – слънчевите очила с филтър, осигуряват защита и комфорт отвъд това, което предлагат стандартните слънчеви очила.

За съжаление не можем да се разминем с естественото стареене на тялото и очите, но има средства, които могат да повишат качеството на живот за възрастните хора. Едно от тях са филтрите.

Възрастта оказва влияние върху контрастното зрение и то  се влошава, независимо дали имаме нормално зрение или сме с очно заболяване. Както контрастното зрение, така и светлинните условия имат голямо влияние върху зрителната острота, особено при най-старите възрастови групи (> 84 години). Зрителната им острота е наполовина при условия на нисък контраст. Ако те в допълнение са изложен и на отблясъци, остават само десет процента от зрението.

С възрастта ретината става по-чувствителна към смущаващите отблясъци. Много хората носят обикновени слънчеви очила, за да облекчат дискомфорта. Но слънчевите очила затъмняват светлината в целия спектър и често стават твърде тъмни за възрастен човек, който е зависим от добрата осветеност.

Чрез отрязване на нежеланата светлина с филтър и добавяйки лека поляризация, очилата стават значително по-ярки и с „по-меко“ виждане от обикновените слънчеви очила.

„70 са новите 20“ е цитат, който добре описва нарастваща целева група от активни възрастни хора. Всяка година броят на здравите възрастни хора, които имат време и средства, които да инвестират в собственото си здраве и хобита, се увеличава. И с нормалното стареене, необходимостта от различни оптични решения също се увеличава. Има специализирани продукти за „опитни очи“, които могат да подобрят ежедневието на активните възрастни хора. Това са очила, които освен точната корекция, включват също и филтър подсилващ зрителния контраст, както и лек увеличителен ефект за по-релаксирано виждане.

При по-младите клиенти, оплакващи се от уморени очи или главоболие, филтрите дават също ненадминат комфорт!

Младите очи са изложени на значително количество синя светлина от екрани на различни видове дигитални устройства. Някои хора пък страдат от дразнеща светлина при извършване на дейности на открито. Вероятно също имате и клиенти – хора над 40-те, които страдат от умора и сухота в очите или главоболие след дълъг ден пред компютъра. На други пък им е трудно да шофират по тъмно или в сумрак. Така че, младите и тези на средна възраст с нормално зрение, също имат причини да се възползват от предимствата на филтърните решения.

Има практически доказателства за пряката връзка между нервната система на човека, неговото зрение и типа на светлината попадаща в него. Все още не е потвърдено на теория, дали това е психологичеки ефект или механизъм на мозъка, но категорично „Комфорт“ филтрите ираят значителна роля за това човек не само да вижда по-добре, но и да се чуства по-добре. Така, хора работещи активно на компютър ще усетят значително спокойствие в ежедневието си, ползвайки подходящия филтър за това. Тези филтри също блокират спектър от синята светлина, но различно от широко-популярните „Blue покрития“.

Има и хора с отлична зрителна острота, които същевременно се оплакват от главоболие, фотофобия, раздвояване на образа и други подобни симптоми. Много често тези хора смятат, че симптомите не са свързани със зрението им, но при по-подробен разговор споделят, че се уморяват бързо при четене, избягват места на които се събират повече хора или им е трудно да се возят в автомобил и да гледат движението през стъклото на колата. Очите ни са в предната част на мозъка, информацията от тях преминава през цялата мозъчна среда, докато достигне до зрителния кортекс в задната му част. След това тази информация се насочва към централната част на мозъка за да се анализира. Така че, зрението е в пряка връзка със състоянието на нервната система и обратно. Причините за това могат да бъдат:

  • Post Covid състояние
  • Мигрена
  • Хронична умора
  • Мозъчна травма или инфекция
  • Стрес и напрежение

Тези клиентите не се нуждаят от по-добър контраст и други визуални подобрения, но най-вече от „спокойно зрение“. В продължение на много десетилетия класическите филтриращи цветове – ярко жълто, оранжево и червено са били използвани за хора с очни заболявания, но сега по-меките розови, лилави, зелени и сини филтри се използват също за подобряване на комфорта. Хората с невро-визуални проблеми често предпочитат тези „леки“ и успокояващи филтърни цветове.

След Covid немалка част от прекаралите го се оплакват от хронична умора, неврологични проблеми и липса на концентрация. Специфичен „Комфорт“ филтър помага за облекчаване на тези симптоми.

Друг филтър, помага при безсъние. Той блокира част от синята светлина, но освен това намалява и общата осветеност, тъй като освен фоторецепторите на синята светлина има и други фото-неврони, които подават сигнал за това, кога трябва да стоим будни.

Около 12% от хората страдат от мигрена. Специален филтър помага за облекчаване на симптомите, блокирайки точно определена дължина на вълната, която създава предпоставки за  изостряне на пристъпите.

Има филтърни очила, които могат да бъдат от полза при децата с Дислексия, а други при хората с дефицит на цветното зрение.

Потрепването на клепачите обикновено изчезва от само себе си, но някои хора с блефароспазъм могат да развият тежко и хронично треперене на клепачите. Доказателства сочат, че специфичен филтър има значителен  положителен зрителен ефект при тези хора.

Много клиенти имат проблеми с отблясъците при шофиране вечер или през нощта, най-вече заради все по-разпространените светодиодни и ксенонови фарове, които са с по-висок интензитет на синя светлина от класическите фарове.

За по-комфортно пътуване с кола вечер, има разработен филтър, който намалява заслепяващия пиков спектър на светлината, но от друга страна пропуска възможно най-голяма част от останалата част на светлината.

Класическите очила за шофиране са твърде жълти и променят цветоусещането. Специалните филтри осигуряват най-добрия баланс между естественото зрение и спокойното шофиране на тъмно. Този филтър е класифициран по ISO за нощно шофиране.

Слънчевите очила с филтър осигуряват на клиента нужното количество светлина, добра защита и висок контраст.

С филтър слънчеви очила е възможно да се стои на силна слънчева светлина за дълго време, без да се присвиват очите, с отпуснато лице и без главоболие.

Докато филтърната леща абсорбира вредната и дразнеща светлина, тя пропуска повече от безвредна светлина. В сравнение с традиционните слънчеви очила, тези с филтър пропускат повече информация, което значително подобрява зрителното възприятие. Филтърът увеличава контраста, което е страхотно предимство в дейности като голф, стрелба, колоездене, ски, риболов и ветроходство.

Поради отраженията на водната повърхност очите са изложени на екстремна светлина при всички видове плаване с лодка, дори когато е облачно. В слънчев ден на морето и на реката, точния филтър в комбинация с поляризация е най-добрият избор.

Яркостта в слънчев ден с пресен сняг при високата надморска височина може да бъде 10 до 15 пъти по-висока от нивото на осветеност която очите могат да понесат. При планинарите, заради продължителното излагане на слънце, UV светлина, отблясъци от лед и сняг и голямата морска височина, могат да доведат до главоболие и напрежение дори и с най-тъмните очила (категория 4). Филтър със силна поляризация е подходяща комбинация, която осигурява както добра защита, така и добро контрастно зрение. Това е голямо предимство при каране на ски на гладка отразяваща повърхност.

Една игра на голф може да означава много часове излагане на светлина. В допълнение към защитата срещу вредната и смущаваща светлина, филтърната леща осигурява по-добро контрастно зрение за по-добра преценка на разстояниято и неравностите по терена. Възпроизвеждането на цветове е по-естествено.

Филтърните очила при колоездачите им помагат да направят по-бързи и по-правилни избори. Филтър с по-лека поляризация е отличен вариант за каране както на пряка слънчева светлина, така и на сянка.

„Комфорт“филтрите не могат да навредят на хората с нормално зрение, а напротив. В много случаи помагат човек да се чуства по-добре след натоварена зрителна дейност в ежедневието си. Най-добрият начин да подберем подходящия филтър е да го тестваме върху клиента, защото всеки усеща индивидуално различните филтри. Нашият стремеж в този случай трябва да бъде не толкова да подобрим зрителната острота, колкото да осигурим по-добър зрителен комфорт.

Филтрите могат да бъдат във вид на очила със или без диоптър, могат да се поставят като очила над корекционните очила или да бъдат под формата на клип който се прикрепя към настоящите очила.

Опитът показва, че за някои хора тези специфично оцветени стъкла са повратна точка в живота и неизменен помощник в зрителните предизвикателства на съвременния свят.

0888 642 999
запазете час