10 от най-често задаваните въпроси за пресбиопията

10 от най-често задаваните въпроси за пресбиопията

1. КАК ДА РАЗБЕРА, ЧЕ ИМАМ ПРЕСБИОПИЯ?

Ако сте над 45 г. и забелязвате някои от тези симптоми, е препоръчително да се консултирате с очен специалист:

  • Замъглено зрение, особено на обекти на близо
  • Лошо зрение при слаба осветеност, или при преумора
  • Налага се да отдалечавате текст от очите си, за да го прочетете
  • Главоболие
  • Напрежение в очите

2. КАКВО ПРИЧИНЯВА ПРЕСБИОПИЯТА?

Пресбиопията е естествено състояние на окото, свързано с напредването на възрастта. Вид далекогледство е и обикновено се характеризира със затруднено виждане на близко разстояние. Най-често се проявява след 45-годишна възраст. Настъпва поради загубата на еластичност на лещата на окото. Това означава, че за лещата става по-трудно да променя формата си, за да фокусира светлината от различни разстояния, като вместо това фокусира светлината зад ретината, правейки окото далекогледо за близки разстояния.

3. КАК РАБОТИ ОКОТО?

За да можем да виждаме, 4 елемента на окото работят в съвършена съгласуваност.
Роговицата и лещата стоят в предната част на окото и работят подобно на лещата на фотоапарат, за да фокусират светлината върху ретината.
Ретината е съвкупност от фоточувствителни клетки на задната стена на окото, които поглъщат фотоните светлина, анализират техния “цвят” и ги превръщат в електричен импулс.
Оптичният нерв е нервът зад окото, който отвежда електромагнитните импулси към мозъка за интерпретиране.
Форма на роговица, леща и око.
Лещата работи като пречупва светлината, така че да я фокусира върху ретината, позволявайки да виждаме ясно обекти наблизо. Когато наблюдаваме обекти на различни разстояния, лещата е способна да променя формата си, за да ги „напасне“ на фокус – ако обектът е на близо, лещата се удебелява, а ако са по-далече, лещата става по-плоска.
Лещата е заобиколена от мускул, който ѝ помага да си променя формата, като се свива или отпуска в зависимост от разстоянието, което наблюдаваме.
При пресбиопия тази еластичност се губи, а мускулът отслабва. В резултат, способността на лещата да се адаптира намалява, и зрението на близо се влошава.

4. КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ПРЕСБИОПИЯ?

Пресбиопията може да бъде открита и измерена при обикновен тест на зрението. Прегледът може да включва измерване на зрителната острота, на способността за фокусиране на различни разстояния, проверка на състоянието на очните мускули и на ретината.

5. КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ЗРИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ?

Възрастните хора трябва да си проверяват зрението рутинно на всеки 2 години, освен при специфични препоръки. Прегледът отнема не повече от 20 минути и освен че измерва грешки на проучвателната способност, включва проверка на здравния статус на очите.

6. КАК СЕ КОРИГИРА ПРЕСБИОПИЯ?

Тъй като пресбиопията е състояние, свързано с лещата на окото, а не с роговицата, лазерната корекция не е ефективно решение – обикновено се коригира с очила или контактни лещи. В случаите, в които пациентите по някаква причина не желаят да носят очила или контактни лещи, може да се предложи операция за поставяне на изкуствена леща.

7. КОИ ДИОПТРИЧНИ ОЧИЛА СА ПОДХОДЯЩИ?

Диоптричните очила помагат за фокусиране на светлината на правилното място върху ретината. Тъй като пресбиопията е състояние, свързано с възрастта, има тенденция да се увеличава. Това означава, че диоптърът на корекционните стъкла ще се променя, следователно и зрението трябва да се преглежда регулярно. При наличие на късогледство, далекогледство или астигматизъм с настъпване на пресбиопията са необходими повече от един чифт очила за различните зрителни дистанции. Също възможно решение са бифокалните или прогресивните стъкла, с които може да се вижда ясно едновременно надалече и близо с един чифт очила.
Контактните лещи работят подобно на очилата, но са супер леки и на практика невидими. Предлагат се в различни варианти – някои се подменят ежедневно, а други могат да се почистват и носят отново в продължение на месец. Тъй като са дискретни, лещите са атрактивно решение, но от друга страна носят по-висок риск от инфекции в очите, и това изисква особено внимание към хигиената.

8. КАК РАБОТЯТ ПРОГРЕСИВНИТЕ СТЪКЛА?

Прогресивните стъкла са изработени така, че да осигурят плавен преход в диоптъра между горната и долната част на стъклото. Този вид оптимизация позволява да виждаме ясно през различните зрителни зони, включително наблизо, надалеч и между тях. Прогресивните стъкла предоставят ясно зрително решение само с един чифт очила, независимо дали шофираме, използваме компютър или четем. Модерните прогресивни стъкла са адаптирани към начина на живот на всеки, като по този начин можем да изпитаме максимално ползите от ясното зрение. Те са перфектното решение за ясно зрение на всички разстояния: наблизо, надалеч и всичко между тях.

9. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БИФОКАЛНИТЕ И ПРОГРЕСИВНИТЕ СТЪКЛА?

Бифокалните и прогресивните стъкла се различават по начина, по който е разпределен диоптъра по повърхността на стъклото. Бифокалите имат само две, ясно дефинирани зони за гледане наблизо и надалеч, разделени с видима линия по повърхността на стъклото. Долната част обикновенно е за корекция при гледане наблизо, а горната част – при гледане надалеч, като средната дистанция остава неясна.
От друга страна, прогресивите се характеризират с много по-плавна промяна в диоптъра по повърхността на стъклото. При тях няма видима линия или сегмент, като по този начин се постига по-естетичен вид, и също така преходът между различните зрителни зони е много по-плавен.

10. КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ПРОГРЕСИВНИ СТЪКЛА?

Най-добрите прогресивни стъкла зависят основно от нуждите и индивидуалната рецепта за очила на пациента. Прогресивните стъкла са специално разработени да покриват най-различни нужди, затова помощта на очния специалист е решаваща да бъдат избрани възможно най-добрите конкретно за твоите очи.
Friends Optics предлага прогресивни стъкла за дигитални дейности, шофиране и всекидневна употреба. С помощта на иновативни технологии са разработени прогресивни стъкла, които предоставят бърза адаптация, намаляват изкривяването на образа и разширяват зрителните полета.

0888 642 999
запазете час