Low Vision - Решения

Low Vision – Решения

Повече от 140 милиона човека по света се борят с проблема Low Vision, просто дефиниран като “частична загуба на зрение”, която не може да се корегира с очила, контактни лещи или операция. За тези хора дори и най-простите задачи често се оказват невъзможни. Много слабо-зрящи хора трудно приемат факта, че не могат повече да извършват основни дейности, като четене, шофиране, готвене, гледане на телевизия и по този начин светът за тях губи своя цвят и жизненост.
Голяма част от това може да се промени с напредъка в сферата на високо-специализираните оптични средства за хора с нарушено зрение.

Какво е Low Vision?

Зрително нарушение, което не може да бъде напълно корегирано с обикновени очила, контактни лещи или медицински интервенции. Зрението остава замъглено или изкривено и това възпрепядства възможността да се извършват успешно нормалните ежедневни дейности като четене, писане и пазаруване. Милиони хора по света са загубили безвъзвратно част от зрението си, като това е свързано със спад на зрителната острота, контрастното зрение или ширината на зрителното поле. В този случай от помощ може да бъде използването на точното специализирано Low Vision средство.

Кои са основните причини за Low Vision? Те свързани ли са с остаряването?
Low vision може да е резултат от различни заболявания, разстройства, наследствени фактори или наранявания, които увреждат очите. Някои от най-често срещаните причини, които водят до Low Vision са Възрастово обусловената Макулна дегенерация, Глаукома, Диабетна ретинопатия, Атрофия на зрителния нерв, Ретинитис пигментоза и Катаракта. С напредване на възрастта в очите ни настъпват някои изменения, които в повечето случаи не водят до Low Vision. Вашият очен лекар може да Ви информира за разликата между нормалните изменения свързани с възрастта и тези причинени от определено заболяване.


Как да разберете дали имате Low Vision проблем?
Има различни признаци, които могат да сигнализират за загуба на зрение. Например, ако с Вашите нормални очила:

 • Трудно разпознавате лица на приятели и близки хора?
 • Не можете да вършите неща, които изискват да виждате добре наблизо, като четене, готвене, шиене или ремонт на различни неща у дома?
 • Трудно разпознавате цвета на Вашите дрехи?
 • Не можете да вършите някои неща у дома, защото светлината ви се струва по-слаба от тази, която Ви е необходима?
 • Не можете да прочетете улични табели, номера на градския транспорт или имената на магазините?

Тези примери са само част от ранните сигнали, които може да се появят. Често ранното диагностициране повишава шансовете за добра прогноза и поддържане на останалото зрение.

Как да разберете, че се нуждаете от очен преглед?
Редовната проверка на зрението трябва да се превърне в рутинна част от грижата за Вашето здраве, а особено внимание трябва да се обръща, когато има семейна предпоставка за очни заболявания, което налага по-чести визити за проверка на очното здраве.
При всички случаи, ако усетите внезапно влошаване на зрението Ви, трябва да посетите офталмолог колкото е възможно по-скоро.

Какво да направите ако имате Low Vision?
Важно е за хората със зрителни затруднения веднага да си запишат час за преглед при очен лекар. Ако зрението не може да бъде подобрено чрез конвенционалните методи, тогава попитайте своя лекар за информация за рехабилитационен (Low Vision) център с експерт, който може да препоръча и да Ви обучи как да ползвате най-подходящото за Вас помощно средство.

Трите стъпки при Low Vision рехабилитация
Нашата мисия е да се опитаме да направим така, че хората със слабо зрение, които посещават нашия център за консултация да получат такива средства и инструкции за тяхното ползване, които да допринесат за оптимално използване на остатъчното им зрение, което да доведе до подобряване на качеството на тяхното ежедневие и независимост.
За да постигнем това е необходимо да се премине през 3 задължителни стъпки:

 • Предварителен щатен преглед при офталмолог: Подробен очен преглед, включващ определяне на зрителната острота, както и диагноза на заболяването – като глаукома, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия и т.н., които могат да са причина за нарушеното зрение.
 • Определяне на  подходящо Low Vision средство: Индивидуална консултация в оптичен център “Приятели” за определяне на най-подходящите специфични оптични средтсва, които могат да помогнат в конкретния случай
 • Обучение за ползване на средствата: След издаване на съответното средство се получават и инструкции за неговото ползване и поддръжка. При специфични условия на ползване се дават индивидуални инструкции и обучение.

Ние от оптика “Приятели” сме на Ваше разположение за пълна консултация по отношение на избора на подходящо средство за всеки конкретен случай на Low Vision.
Нашата основна цел е  да бъдем от полза на слабозрящите хора и да се опитаме да направим живота им по-независим, чрез подобряване качеството на тяхното зрение.
Технологиите са подобрили качеството на живот на много хора с нарушено зрение. Решенията могат да включват специални очила, индивидуално-приспособени оптични средства, увеличители, оцветявания, филтри или електронни системи.Ето и кратка информация за малка част от средствата, които предлагаме и които могат да помогнат в тази посока:

 • Телескопични очила Bioptic – използват се за подпомагане на зрението за далечни разстояния. Те могат да се ползват в движение и улесняват разпознаването на лица, знаци, номера на превозни средства и др.
 • Очила с медицински филтър – тези филтърни очила осигуряват на хората със засегнато зрение по-добър контраст и по-добър комфорт на зрението. Това води до по-голяма сигурност при движение и по-лесно определяне на контурите на различни обекти, като бордюри, сгради, движещи се предмети и др.
 • Увеличителни призматични очила – дават възможност за четене от по-близко разстояние, като се ползват едновременно и двете очи с редуциране на напрежението върху очните мускули.
 • Портабилни електронни лупи – дават възможност да се четат всякакъв вид текстове, вестници, етикети, менюта и т.н. с просто поставяне на електронната лупа върху текста. Може да се регулира в широк диапазон, както увеличението така и цветовия контраст на текста. Широко зрително поле и комфортно разстояние от лупата.
 • Телескопични очила – дават възможност за по-добро зрение при гледане на обекти на отдалечено разстояние, като например телевизора, а също така това може да се комбинира и при работа с обекти на по-близко разстояние – компютър, текст за четене на печатен материал и т.н.
 • Авто-фокусиращ телескоп – първата в света оптична система, осигуряваща голямо увеличение и постоянно ясен образ. Този телескоп се поставя на очилата и фокусира автоматично на различните разстояния, благодарение на вграденият фокусен контролер
 • Призматични филтърни очила – освен че съдържат специален медицински филтър за конкретното заболяване, те осигуряват и определен увеличителен ефект, както и изместване на образа върху определена част от макулата за да се гарантира по-добро зрение
 • Очила с вградена камера – дават възможност на хората с нарушено зрение да прочетат текст, да разпознаят лица на близки хора, да установят цвета на дреха или друг обект. Иновативна технология, водеща до подобряването на качеството на живот на хората с Low Vision.

В оптичен център “Приятели” разполагаме с голямо разнообразие от качествени спомагателни оптични средства за хора с нарушено зрение.
След подробна индивидуална консултация ще получите експертна препоръка за най-подходящите за Вас уреди и средства, както и практически насоки за тяхното успешно ползване в ежедневието Ви.

0888 642 999
запазете час