най-добрите диоптрични стъкла

Как да изберем най-добрите диоптрични стъкла

Зрението е едно от най-важните сетива на човешкото тяло. За съжаление много хора не се грижат добре за очите си. Vision Council of America изчислява, че 75% от възрастните хора по света разчитат на някакво средство за зрителна корекция. Статистиката разкрива също, че само 64% ​​от тази група носят диоптрични очила.

1. Що се отнася до слънцето, също така е интересно да се отбележи, че според съобщенията 85% от възрастното население на света носи слънчеви очила.

2. И докато повечето ги носят като форма на слънцезащита, някои хора използват предписани слънчеви очила с коригиращи стъкла.

Очилата също са се превърнали в модни аксесоари и освен че ви помагат да изглеждате добре, те трябва да ви осигурят комфортно и ясно зрение. Изборът на правилните диоптрични стъкла за вашите очи може да е объркващ. Не се тревожете! Ние сме тук, за да помогнем.

Намиране на вашата цел

най-добрите стъкла

Първият въпрос, който трябва да си зададете е: с какво най-често е натоварено вашето зрението в ежедневието ви? Четене, дейности на открито, спорт, пътуване и т.н. Оттам можете да се съсредоточите върху избора на стъкла, които най-добре отговарят на вашите зрителни нужди. Някои хора са свикнали с еднофокусни стъкла, други се чувстват удобно с прогресивни стъкла, а трети просто се нуждаят от чифт очила за четене в свободното време.

Дизайн и геометрия

покрития на стъклата

1. Еднофокусни стъкла:

Стъклата за виждане на едно разстояние имат еднаква фокусна сила по цялата си повърхност и могат да се използват за коригиране на късогледство, далекогледство и/или астигматизъм.

2. Мултифокални стъкла или прогресивни стъкла:

Нашите очи извършват голямо разнообразие от задачи, както наблизо, така и надалеч, през целия ден. Ето защо прогресивните стъкла са страхотна възможност за вас да завладеете деня с увереност и комфорт както на закрито, така и на открито. Прогресивните стъкла са най-добрият вариант за справяне с пресбиопията, която е естествена последица от процеса на стареене на окото.

Nikon Lenswear предлага изобилие от възможности за избор, които осигуряват ясна визия, по-добра естетика и оптимален комфорт – всичко това в рамките на един чифт очила.

3. Очила за четене и стъкла за справяне със зрителната умора и напрежение в очите:

Умората на очите или напрежението в очите е предимно мускулна умора. Тя възниква при извършване на дейности на близко разстояние, като четене или използване на екранно устройство (т.е. това, което правите в момента!). Nikon Lenswear е пионер в тази област, предлагайки стъкла, които облекчават и намаляват напрежението. Тяхното предимство е ограничаването на отрицателното въздействие на новите технологии върху окото.

Материали

С напредването на технологиите се развива и оптиката. Нека направим едно пътуване назад по пътя на спомените и да видим докъде сме стигнали по отношение на материалите и техните предимства.

Минерални лещи: „В първите дни“ на корекцията на зрението всички лещи за очила бяха направени от минерално стъкло. Стъклените лещи предлагат изключителна яснота, но са тежки и могат лесно да се счупят. Това може да доведе до сериозно нараняване на очите или дори загуба на зрение. Ето защо популярността на стъклените лещи намалява през годините.

Органични лещи: Знаете ли, че Nikon е един от първите производители на офталмологични лещи, които използват полимери през 50-те години? Всъщност тази промяна от стъкло към пластмаса беше извършена по същото време, когато обективите на фотоапаратите бяха оборудвани с полимерни лещи вместо стъкло, за по-голяма лекота и издръжливост. Полимерните лещи са около половината от теглото на стъклените лещи. Те са сравнително евтини и имат отлични оптични качества. Освен това са по-устойчиви на удар от стъклените лещи.

Полимерни стъкла с висок индекс: Този нов тип лещи беше въведен през последните две десетилетия с няколко вариации. Тези лещи са по-леки и по-тънки от супер дебелите от „старата школа“, които може да сте имали в миналото. Материалите с висок индекс предлагат най-висококачествената технология, налична при лещите за очила. Nikon въведе тази технология в началото на новото хилядолетие, като представи своя материал с най-висок индекс, наличен и до момента.

Поликарбонат: Тези лещи са направени от здрав и лек материал. Първите от тях бяха предназначени за предпазни очила и въведени през 70-те години на миналия век. Оттогава насам популярността на поликарбонатните лещи нараства. Те са устойчиви на удар и са добър избор за тези, които спортуват или работят в среда, в която очилата им лесно могат да се повредят. Подходящи са и за деца, които са по-небрежни към очилата си. Поликарбонатните лещи мат и вградена UV защита.

Еволюция на дизайна

Всеки материал за лещи има уникални характеристики. Ето някои от основните им функции:

Показател на пречупване: Рефракционният индекс на материала на лещата е индикатор за това колко ефективно материалът пречупва (огъва) светлината. Накратко, всяка диоптрична леща направена от материал с висок индекс, ще бъде по-тънка от тази, направена от материал с по-нисък показател на пречупване.

Асферичен дизайн: NIkon също е пионер в създаването нс асферичните лещи. Как? Защото през 1968 г. Nikon Lenswear представи първия обектив на фотоапарат, който използва асферичен дизайн на лещата. Какво отличава тези лещи? Асферичните дизайни на лещата съчетават сложни извити повърхности, където радиусът на кривината се променя. Това дава възможност да се оптимизира пропускането на светлина и да се коригират деформациите, които могат да възникнат при „нормалните“ сферични лещи. След това Nikon приложи това ценно знание към офталмологичните лещи.

Обработка на лещи и покрития

покрития на стъклата

Вашите оптични лещи могат да имат и следните екстри, за да направят очила ви още по-ефективни:

Покритие против надраскване: Всички органични лещи са по-податливи на надраскване и ожулвания от стъклените лещи. Ако се притеснявате за издръжливостта на вашите лещи, помислете за SeeCoat Plus и в скоро време за SeeCoat(Next) от Nikon Lenswear.

Това са най-добрите в класа си покрития, които увеличават максимално издръжливостта на вашите лещи. Дори след продължителна употреба, те позволяват максимална яснота във всяка ситуация и при всякакви условия (вода/прах), с много-добра способност за почистване.

Антирефлексно покритие: Антирефлексното покритие елиминира отраженията в лещите, които намаляват контраста и яркостта, особено през нощта. Те също така правят лещите почти невидими, без дразнещи отблясъци и отражения. Това е особено важно в случай на лещи с висок индекс, тъй като те причиняват значителни отблясъци. Хората, които работят дълги часове с дигитални устройства, определено трябва да обмислят добавянето на антирефлексно покритие.

UV-блокиращ филтър: Излагането на вредното ултравиолетово лъчение на слънцето и интензивната синя светлина от нашите цифрови екрани отдавна се свързва с очни проблеми, свързани с възрастта, включително катаракта и макулна дегенерация. Следователно покритието за защита от UV и синя светлина е от съществено значение не само за активните хора, прекарващи времето си на открито, но и за интензивните дигитални потребители, които са изложени на синя светлина през целия ден.

Фотохромна обработка: Тези лещи потъмняват автоматично в отговор на слънчевите ултравиолетови и високоенергийни видими (HEV) светлинни лъчи. След това нюансът бързо изчезва, когато влезете на закрито за безпроблемен преход от закрито навън и обратно. Открийте Transitions®, най-популярната марка фотохромни лещи, които автоматично се адаптират към променливи светлинни условия с ненадмината прецизност.

Отнасяйте се внимателно с очите си

С този контролен списък в ръка трябва да имате по-добра представа за различните видове оптични лещи, материали за лещи и екстри, които можете да изберете, за да отговарят на зритените ви нуждите и начина на живот. Трябва да сте 100% ангажирани в поддържането на вашето безценно очно здраве, а с всички различни налични опции можете да считате лещите за очила на Nikon за вашия избор за цял живот.

Посетете нашият оптичен център Friends Optics, партньор на Nikon, където не само ще ви дадем страхотни съвети, но и ще ви предложим най-добрите материали, оптичен дизайн и покрития за по-ясно и комфортно зрение.

0888 642 999
запазете час