анизометропия

Виждат ли еднакво двете ни очи

ПРОБЛЕМИ И РЕШЕНИЯ:

Голяма част от хората виждат различно с двете си очи, но не знаят за това. Ако погледнете в далечината надпис и затворите дясното, а след това лявото око, има голяма вероятност да установите, че с едното око надписът е по-ясен. Ако пък погледнете в телефона си и отново затворите последователно двете очи, може да се окаже че виждате текста по-добре пък с другото око.

За да виждат двете очи равностойно, те трябва да са с абсолютно еднакъв размер (само половин милиметър води до 1 диоптър разлика) и с абсолютно еднаква форма на пречупващите среди в окото. Както знаем обаче, перфектно симетрични неща рядко се срещат и затова немалка част от хората са с различен диоптър на двете очи. Ако разликата е в рамките на допустимото, тя не пречи на човек да осъществява ежедневните си зрителни задачи без проблем, било то с очила (ако това е необходимо) или пък без корекция.

Има случаи, при които обаче разликата в диоптрите води до зрителни проблеми. Явлението характеризиращо се със значителна разлика в диоптрите между двете очи е познато като „Анизометропия“. Това не е заболяване, а анатомична особеност на индивида. Тя засяга до 10% от хората над 20-годишна възраст и до 30% от хората над 65 години.

Един от проблемите при анизометропията е, че окото с по-нискък диоптър вижда нещата по-малки от окото с по-висок диоптър.

Тази разлика в размерите на обектите може да се компенсира от мозъка, когато е в рамките от 3% до 5%. Практически това означава, че при очила с над 2 диоптъра разлика между двете очи, има повишен риск от зрителен дискомфорт.

Ето и какви са неговите симптоми:

  • Главоболие
  • Напрежение, парене, сълзене, болка в очите
  • Светло-чувствителност
  • Трудно четене
  • Гадене
  • Двоен образ
  • Нервност
  • Нереално пространствено възприятие
  • При децата – нежелание за четене (но не винаги това е причината)

Състоянието, при което мозъка не може да слее образите от двете очи заради разликата в размера им, се нарича „Анизейкония“.

В случаите в които не са взети мерки навреме, мозъкът  игнорира единият образ (обикновено от окото с по-висок диоптър) и това око става амблиопично (мързеливо). В други случаи, човека използва едното око за да гледа надалеч, а другото за гледане наблизо (моно-зрение). Така двете очи запазват зрителната си острота, но никога не работят заедно едновременно, което компроментира стерео-зрението (дълбочинното възприятие).

Ако своевременно се изпишат точните очила и се окаже, че носенето им води до зрителен дискомфорт имаме на разположение няколко подхода. Често очните специалисти намаляват разликата в диоптрите между двете очи, но това е за сметка на ясното виждане на едното от тях (обикновено се „жертва“ по-слабото око). Това е приемливо, когато имаме разлика в зрителната острота на двете очи, при която така или иначе едното око не може да вижда, така както другото.

Друг вариант е носенето на контактни лещи вместо очила. Този подход може да помогне при умерена, но не и при значителна разлика в диоптрите.

В оптичен център „Приятели“ можем да предложим специализирано решение за анизейкония. Това са стъкла, изравняващи образите в ретината на двете очи, макар и с голяма разлика в диоптрите. Ние разполагаме с тестов комплект, чрез който можем да установим преди поръчката на стъклата, дали те ще балансират двуочното зрение на ползвателя. Изписани навреме тези очила ще помогнат двете очи да „работят“ добре и в синхрон.  

Другият основен проблем свързан с анизометропията е свързан с ползването на прогресивни и бифокални очила. Обикновено на хората с по-голяма разлика в диоптрите не се препоръчват подобни очила. Причината за това е, че когато този човек погледне в зоната за близо, вижда обекта или текста на различна височина с двете очи и се получава раздвоен образ по вертикала (на снимката по-долу, моливът се вижда по-нагоре с лявото око в сравнение с дясното).

За да не лишаваме хората с разлика между двете очи от удобството да носят един чифт очила за всички разстояния, ние предлагаме на нашите клиенти индивидуално произведени прогресивни или бифокални стъкла, които да елиминират вертикалният дисбаланс между двете очи.

Друг проблем свързан с разлика в диоптрите на двете е естетиката на очилата. Стъклото с по-високият диоптър е по-дебело и това лимитира ползвателя в изборът на очила. Например често тези хора избягват рамките тип „глазант“ (безрамков монтаж). За да решим този козметичен казус, имаме възможност да поръчаме стъклата при производителя така, че да дойдат с еднаква или много близки дебелини.

Развитието на производствените и изчислителни технологии в оптиката през последните години, дава възможност на съвременният оптик да намери персонално решение за всеки ползвател на очила, съобразно неговите потребности и нужди.

Ако имате проблем с очилата си, за който знаете, че е трудно да бъде решен, моля посетете оптика „Приятели“ и ние ще се постараем да Ви предложим най-подходящите методи на оптична корекция.

0888 642 999
запазете час