Какви са рисковете при нощното шофиране

Какви рискове крие нощното шофиране

Колкото и да ни се иска да го избегнем, през зимата сме склонни да караме през нощта по-често.

Дните стават по-къси, нощите по-дълги, а шофирането през тези зимни месеци може да бъде особено стресиращо за тези от нас със слабо нощно зрение. Какво можем да направим, за да сме сигурни, че ще продължим да шофираме безопасно?

Трудностите при нощното шофиране

Един и същи път може да изглежда напълно различно през нощта, отколкото в средата на деня. Заради отблясъците от фаровете в отсрещното платно, препятствията и завоите стават по-трудни за забелязване. Нощните животни също ще бъдат по-активни и следователно по-склонни неволно да навлизат на пътя пред нас. Някои от нас са уверени в способността си да се приспособят към предизвикателството на нощното шофиране, но всички ние трябва да вземем допълнителни мерки, за да намалим риска от злополуки.

С напредването на възрастта нощното шофиране става все по-трудно

За повечето от нас шофирането през нощта ще става по-трудно, колкото повече остаряваме, и това е така, защото нощното ни виждане има тенденция да се влошава с напредване на възрастта. Това се случва, когато постепенно губим някои от специализираните клетки, които правят разлика между светло и тъмно в нашите ретини. Лещите на нашите очи също губят еластичност и прозрачност с течение на времето, което прави фокусирането по-трудно и отблясъците по-неприятни. Като цяло, това не е добра рецепта за безопасно нощно шофиране.

Променя ли се зрението ви?

Следете внимателно за симптомите, че зрението ви се променя с възрастта по начини, които могат да направят нощното шофиране по-опасно: замъглено зрение, ефект на ореол около светлините, повишен отблясък и умора на очите. Насрочете час за очен преглед, ако забележите симптоми като тези. Може просто да имате нужда от рецепта за по-силни очила или може да е време да помислите за операция на катаракта. Понякога, просто е желателно да избягвате шофирането през нощта.

Съвети за по-безопасно нощно шофиране:

За шофьори с леки до умерени затруднения при нощно шофиране има няколко помощни средства и решения, които могат да помогнат, включително осигуряването на повече сън, ядене на здравословни за очите храни (като спанак, моркови и сладки картофи) и носене на очила предписани за нощно шофиране. Също така се уверете, че фаровете на превозното средство не са замъглени, а прозорците и предното стъкло са чисти.

Обективната реалност е, че в определен момент шофирането през нощта просто вече може да не е безопасно, дори ако правите всичко както трябва. Насърчаваме всеки пациент със сериозни проблеми с нощното виждане да не рискува своята безопасност или тази на другите на пътя и да ограничи шофирането си до дневните часове.

Как можем да помогнем?

Ако наскоро сте започнали да се борите повече с шофирането през нощта, сега е идеалният момент да планирате очен преглед. Ние можем да определим причината за вашите затруднения и да препоръчаме следващите стъпки, които да предприемете. Уверете се, че сте готови за всички въпроси, които имате!

В оптичен център “Friends Optics” предлагме специалните диоптрични стъкла, които намаляват заслепяващия ефект на отблясъците при шофиране на тъмно, като същевременно осигуряват превъзходно зрение на светло, без да се налага да носите друг чифт очила.

Независимо дали шофирате през деня или през нощта, моля, карайте безопасно!

0888 642 999
запазете час