Пресбиопията и прогресивните очила

Изпитвате ли главоболие в края на деня?

Все по-трудно ли ви е да виждате  ясно наблизо?

Замъглява ли се зрението ви?

Някои биха си помислили, че се всичко това се дължи на стрес или психично здраве, но всъщност може да е нещо повече.

С напредване на възрастта вътрочната леща в очите ни постепенно губи своята гъвкавост, което затруднява ясното фокусиране върху близки обекти. Това се нарича пресбиопия. Никой не знае точно какво кара тази леща да загуби свойствата си, но това се случва на всеки.

Пресбиопията е част от напредването на възрастта.

Както споменахме по-горе, пресбиопията не щади никого: да, вие също ще я изпитате на определена възраст, обикновено около 40-45 годишна възраст, дори ако никога преди не сте имали проблеми със зрението.

Нека дефинираме по-добре пресбиопията

Както казахме, пресбиопията засяга всички нас — 100% — на определена възраст.

Не се притеснявайте! Освен че е изключително често срещана, за щастие е и лесна за коригиране. Нека обясним защо пресбиопията се появява около 40-годишна възраст.

Ето как работи майката природа: вътреочната леща на нашето око губи своята еластичност от определена възраст нататък и в резултат на това зрението на близко се влошава. Вътреочната леща е прозрачна леща, разположена вътре в окото. За да се вижда добре на близки разстояния и да се получи ясен образ, лещата се издува и увеличава размера си, за да промени силата на пречупване. Това е феноменът, който позволява на окото да фокусира, същият принцип, използван от автофокуса на вашия фотоапарат или смартфон.

Следователно научният термин „пресбиопия“ се отнася до загубата на гъвкавост на лещата, което прави „фокусирането“ все по-трудно.

Симптоми на пресбиопията

Когато настъпи пресбиопията е възможно да забележите, че протягането на ръката ви, за да прочетете етикет или заглавието на последните новини на таблета ви, е станало тревожно ежедневие. Фокусирането на различни дистанции също може постепенно да стане трудно.

За съжаление, когато преместите обектите по-далеч от очите си, те стават по-малки по размер, така че това е само временно и частично успешно решение на пресбиопията.

Ако все още можете да виждате близки обекти доста добре, за съжаление не можем да ви поздравим, тъй като пресбиопията може да причини главоболие, напрежение на очите и зрителна умора, което прави четенето и други задачи за близко зрение по-малко удобни и по-уморителни.

Сега може би се чудите дали има някакви упражнения за очите за пресбиопия, които можете да правите, за да предотвратите това да се случи.

Честно казано? не

Да виждате ясно и комфортно, далеч не е напразно – това е съществена част от качеството на вашия ежедневен живот и здраве. И така, ето стъпките, които можете да предприемете, когато пресбиопията почука.

Диагностициране на пресбиопията

Ако вие или членовете на вашето семейство изпитвате симптоми на пресбиопия — замъглено зрение или затруднено фокусиране върху обекти отблизо — първото нещо, което трябва да направите, е да си уговорите среща с вашия очен специалист.

Имайте предвид, че освен ако вече не сте навършили своите четиридесет години, тези симптоми може да не означават, че сте с пресбиопия. Може да е хиперметропия (далекогледство) или астигматизъм. Симптомите може да изглеждат подобни, но състоянието е различно.

Разбира се, след като сте сигурни, че имате пресбиопия, е време да проучите възможностите си да я коригирате.

Контактни лещи за пресбиопия

Мултифокалните контактни лещи могат да ви помогнат да виждате обекти, които са както наблизо, така и на далеч, като същевременно държите очилата си в джоба, ако е необходимо. В наши дни контактните лещи са много по-удобни и могат да се носят по-дълго. Те обаче струват малко повече от нормалните видове контактни лещи и не са подходящи за хора с хронична сухота в очите.

Хирургия за пресбиопия

Има и хирургични възможности, които можете да обмислите за коригиране на пресбиопията. LASIK или CK (кондуктивна кератопластика) могат да създадат решение за пресбиопията, но най-често чрез монозрение. Това, което означава, в по-често срещаните термини, е, че тази операция ще ви даде възможност с едното око да фокусирате върху отдалечени обекти, докато работата на другото око ще бъде да фокусирате всичко близо до вас. Нашата мозъчна магия ще свърши останалото!

Представете си, че очите ви са две лещи – едната телеобектив за далечно разстояние и една макро леща за вашите малки обекти отблизо.

Разбира се, „лягането под ножа“ винаги крие рискове, колкото и малки да са те. След известно време пресбиопията може да се появи отново дори след операция, плюс факта, че цената на коригиращата очна операция е по-висока от избора на прогресивни лещи.

Очила за пресбиопия

Прогресивните очила са най-добрият вариант за справяне с пресбиопията. Един чифт прогресивни лещи осигурява ясно виждане на близко, средно и далечно разстояние през целия ден. В оптика Приятели ще ви предложим широка гама от възможности за избор, които ще ви осигурят превъзходни оптични качества, по-добра естетика и оптимален зрителен комфорт – всичко това с един чифт очила.

В продуктовата гама на японската фирма Nikon, с която работим всяка леща е прецизно проектирана въз основа на вашите нужди, предпочитания и навици за специално изживяване при гледане.

Вижте актуалните ни оферти тук:

https://friendsoptics.com/%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8/

Светът е по-добро място, когато се вижда ясно. Доверете ни се за това.

Пресбиопията и вие

Няма нужда да позволявате на пресбиопията да ви съкруши! Всички сме в една лодка и както проучихме заедно, има безброй ефективни възможности за коригиране на този прекрасен признак на помъдряване. Ако сте имали щастието да достигнали своите 40+ и се чудите дали наистина имате пресбиопия, просто си запишете час за консултация с нашите очни специалисти още сега:

https://friendsoptics.com/contacts/

0888 642 999
запазете час