синята светлина

“Тъмната страна”на синята светлина

Ами здравейте!

Вие четете тези думи от устройство, което излъчва синя светлина, нали?

Не се притеснявайте, нищо зловещо не се случва тук, ние не ви шпионираме, статистиката просто говори сама за себе си.

И знаете ли какво?

Цялата тази статия също е написана на устройство, излъчващо синя светлина!

Съвременното ни ежедневие се върти около екраните на компютри, таблети, смартфони, телевизори и други цифрови устройства и времето, прекарано пред екрана, достигна рекордно високи стойности.

Нека поговорим малко за числа тук:

По време  на COVID-19,  32,4% от населението е използвало устройства, излъчващи синя светлина от 9 до 11 часа на ден. Други 15,5% са използвали тези устройства до 12 до 14 часа на ден – значително увеличение на времето пред екрана, вероятно поради промени в начина, по който хората работят по време на пандемията.

Разбира се, сега можем отново да се наслаждаваме на открито с отварянето на границите и да се радваме, че нашите приятели вече не са ограничени до телевизора или телефоните си.

Но все пак, нека не си “играем на щраус” и да признаем, че екраните, с всякакви размери, са в основата на много аспекти от нашето ежедневие. Всички тези екрани произвеждат значителни нива на синя светлина и е възможно да има дългосрочни ефекти върху здравето на очите ви.

И така, трябва ли да се притеснявате? Нека да разгледаме!

Какво точно е синята светлина?

Видимата светлина е доста сложна – накратко, светлинните вълни варират по дължина и всеки цвят има определена дължина на вълната. Колкото по-дълга е вълната, толкова по-малко енергия предава. Синята светлина има много къси вълни с висока енергия, които са подобни на UV лъчите.


Всички сме чували за вредните ефекти от прекомерното излагане на UV лъчи, които могат да увредят както кожата, така и очите ви. В една и съща светлина (игра на думи) вълните на синята светлина са почти толкова мощни. Най-естественият източник на синя светлина е слънчевата светлина, но също така, съществена опасност идва от изкуствената синя светлина, на която са изложени очите ни отблизо през целия ден.

Просто отделете малко време, за да отидете в секцията „screen time“ в настройките на вашия смартфон и да видите какво е средното ви време прекарано пред екрана. Внимавайте, ще бъдете неприятно изненадани.
Синята светлина има и добра страна
 
Простото действие на отваряне на щорите сутрин и оставянето на слънчевата светлина да влезе в дома ви, ви помага да се чувствате енергични и будни.
 
Едно от предимствата на синята светлина е, че тя регулира вашия циркаден ритъм – естествения цикъл на събуждане и сън на тялото. Излагането на синя светлина през деня помага за поддържане на постоянна, здравословна кондиция.
 
„По-тъмният нюанс“ на синята светлина

Както веднъж писа Марк Твен, „твърде много от всичко е лошо“ и това се отнася и за синята светлина!
 
Въпреки че текущите изследвания показват, че синята светлина от компютърни екрани и други цифрови устройства вероятно не представлява сериозен риск за очите ни, дългосрочните рискове определено трябва да бъдат взети предвид.
 
Използването на цифрови устройства наблизо или за дълги периоди от време може да доведе до дигитално напрежение на очите или синдром на компютърното зрение. Някои от симптомите включват сухи, раздразнени очи и замъглено зрение.
 
Синята светлина може също да увреди ретината ни, заболяване, наречено фототоксичност. Размерът на щетите зависи от дължината на вълната и времето на експозиция. Проучванията показват, че дори кратко излагане (няколко минути) може да бъде вредно. Доказано е, че филтър, който прекъсва 94% от синята светлина, намалява щетите.
 
Играта започва

Работиме здраво, играеме повече, нали?
 
Ние също гледаме екраните по време на свободното си време – помислете колко често влизаме в социалните мрежи, YouTube или TikTok, да не забравяме игрите.
 
Всъщност броят на геймърите е надхвърлил 3,2 милиарда през 2021 г., което представлява повече от 40% от населението на света.
 
Въпреки че тези наши навици няма да изчезнат скоро, не се притеснявайте! Не е нужно да изпадате в крайности, за да премахнете напълно видео/компютърните игри или вашия смартфон, тъй като има начини да защитите очите си от вредните ефекти на синята светлина.
Ако постоянно използвате телефона си за текстови съобщения, имейли и уеб сърфиране, лесен начин да намалите излагането на синя светлина е да приложите филтър за синя светлина към екрана на вашите устройства.
 
Освен това, за вас, геймърите, имаме страхотни новини: носенето на защитни очила със „Blue-филтър“ ще подобри контраста на зрението ви и по този начин ефективността ви в играта.

При нас във “Friends Optics“, ще намерите най-съвременните решения за защита от високоенергийната синя светлина като например лещите Pure Blue UV на Nikon. Те се предлагат и без рецепта, в случай че нямате нужда от диоптрични очила или ако редовно носите контактни лещи, за да коригирате зрението си.
 
В комбинация с антирефлексните покрития тези лещи са разработени, за да осигурят допълнителна степен на защита от синята светлина, като същевременно гарантират най-високо ниво на прозрачност и естетика.
 
Ако сте активен човек, който често се движи между закрито и открито, може да помислите за фотосоларни лещи като тези на Transitions®, които осигуряват защита от ултравиолетовата и синя светлина на закрито и автоматично потъмняват на слънчева светлина, за да увеличат комфорта и да намалят отблясъците на открито.
 
Направете най-добрия избор за вашите очи и ги предпазете от вредната синя светлина на вашите екрани. Открийте нашата гама от продукти и се консултирайте с нашите специалисти по очна грижа за повече съвети относно най-добрите очила, които допълват начина ви на живот и предпазват очите ви от синята светлина.
 
 
 
0888 642 999
запазете час