Най-новите антирефлексни лещи от Nikon

Нашите клиенти очакват лещите да им  осигурят ясно и прецизно зрение. В нашата практика винаги препоръчваме стъкла с антирефлексно покритие, за да гарантираме, че клиента ще получи максималния ефект от технологията на материала и дизайна на на лещата. Както вече говорихме в наша предна публикация AR лещите подобряват яснотата, но също така функционалността на AR покритието може да бъде подобрена с увеличаване на броя на слоевете от три на пет до седем.  Също така коментирахме как можем да осигурим и извънредна устойчивост от надраскване на лещите, използвайки двойни твърди покрития, както и да добавим хидро- олеофобни повърхностни за по-лесна поддръжка на стъклата.

Чрез всички тези „екстри“ ние можем да осигурим максимална ефективност на стъклата, но има и физиологични особености при човека, които изискват допълнително внимание.

Окото се променя с възрастта. То има по-малка чувствителност към светлината, лещата става по-жълта, цветовият баланс се измества, зрението може да помътнее, а и зеницата не се разширява, така както в по-ранна възраст. В резултат на това виждането на ярки и ясно дефинирани обекти също е намалено, особено при слаба светлина. Това се отразява на начина, по който виждаме и цветовете.

НАМАЛЕНО ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ЦВЕТА

Тъй като светлината намалява, става по-трудно да се разграничат цветовете и нюансите на цвета. Всъщност, както знаете, цветът изчезва, когато има малко светлина. Фоторецепторите отговорни за разпознаване на цветовете, изискват много светлинна енергия, за да преобразуват химичните в електрически сигнали, които да бъдат интерпретирани от мозъка.При ярка светлина пиковата чувствителност на окото е 555 nm (зелено). Въпреки това, пиковата дължина на вълната на кривата на цветовото възприятие се измества към синьо-зеления спектър (до 507 nm), когато светлината намалява. Това води до притъпяване на цветоусещането. Явлението се нарича ефект на Пуркиние и нараства с възрастта.

НАМАЛЕНА СВЕТЛОЧУВСТВИТЕЛНОСТ

След 10-годишна възраст вътреочната леща  започва да пожълтява, заради UV светлината попадала в окото през годините. Това пожълтяване намалява осветеността, което в комбинация с намалената чувствителност на фоторецепторите в окото на по-възрастния човек, понижава съществено цветоусещането.

На 60-годишна възраст количеството светлина, достигащо до фоторецепторните клетки на ретината, е само една трета от количеството, наблюдавано на 20-годишна възраст. Това може да повлияе на способността на човек да изпълнява ежедневни задачи и да го затрудни ясно да разграничава нюансите между синьо, зелено и червено.


ЧОВЕШКАТА РЕАКЦИЯ

Мозъкът се опитва да се приспособи спрямо  намалената чувствителност към светлина. Човек усеща необходимостта от повече светлина, за да вижда добре. LED лампите са могат да помогнат поради подобрената си осветеност, ярък бял цвят, прецизно фокусиране и достъпна цена. В тази възраст обаче ставаме по-чувствителни към отблясъците, защото за мнозина усещат светлината, навлизаща в окото като по-дразнеща и  разсеяна, вместо да се фокусира точно върху ретината. Това е така, защото пожълтяващата или помътняла вътреочна леща могат допълнително да разпръсне светлината, което възпрепядства  образуването на рязко изображение.

Освен това това, при пресбиопия, лещата става по-малко гъвкава и зеницата се свива, за да увеличи дълбочината на фокуса на окото, като блокира светлината, разпръсната от периферията на роговицата. Това, което в миналото е било точното количество светлина, вече не е достатъчно.

Всичко споменато по-горе води до по-малка осветеност на фоторецепторните клетки. Задайте си въпроса: „Усещам ли затъмняване на цялостната обстановка?“.Мозъкът и начинът, по който той създава изображения са доста невероятни. При слаба светлина и/или когато лещите пожълтяват, мозъкът ще коригира намалената осветеност чрез ребалансиране на цвета. Но без цялата светлина, от която се нуждае, някои от обектите в полето ще бъдат твърде тъмни, за да се различат детайлите ясно. Например на снимката по-долу мозъкът коригира слабата светлина, но цветоусещането на листата на заден план се губи.

РЕШЕНИЕТО ОТ NIKON: ПОКРИТИЕ SEECOAT BRIGHT

Nikon SeeCoat Bright е нов тип антирефлексна (AR) леща, която предизвиква изсветляване на червената част от спектъра чрез увеличени червени и частично намалени зелени и жълти нюанси. Това води до ярко възприемане на цветовете дори при слаба светлина. Това е подобрено антирефлексно покритие, което има всички характеристики на най-добрите AR лещи, като добавя и специфично предимство за голяма част от клиентите.

Nikon SeeCoat Bright е насочен към популацията над 40 години, когато пожълтяването на кристалната леща може да намали чувствителността към цветовете или когато пациентите се оплакват от по-лошо зрение при слаба светлина.

Тази нова технология покритие, изсветлява и подобрява контраста на ползвателите, които изпитват намалена осветеност на средата. Когато очилата се пробват, веднага се забелязва известно изсветляване. Червените цветове (които са най-засегнати) стават по-живи, фоновете изглеждат по-ярки.

Всичко това се постига чрез ребалансиране на спектралната пропускливост на лещата с пик към червеното и лека редукция в синьо-жълтия диапазон. Благодарение на това се елиминира ефекта на Пуркиние и пикът на чувствителността отново се измества обратно към червеното и следователно позволява „по-живи“ цветове.

Тази технология за поддържане на цветовете се препоръчва и за пациенти, които изпитват затруднения при четене или извършват зрителни задачи при слаба светлина. Резултатът е по-естествено цветово възприятие и увеличен контраст.

ЗА КОГО?

Това е най-доброто антирефлексно покритие за ползватели на очила над 40-годишна възраст. Може да се приложи както върху еднофокусни, така и на мултифокални лещи. Заради това, че има строга спектрална пропускливост, не се комбинира с Transitions, със SeeCoat Blue и с PureBlue. SeeCoat Bright може да се препоръча независимо от работното време пред екрана. Това обаче е въпрос на приоритети. Подобно на много от останалите покрития на лещите, които предлагаме в нашето портфолио, ние не можем да комбинираме всички тях в един чифт очила. Ако защитата на очите от мониторите е по-ценна от подобряването на зрението, може да се препоръча леща за намаляване на синята светлина, за да задоволи предпочитанията на клиента. Въпреки това SeeCoat Bright е нашата първа препоръка за хора над 40-годишна възраст, които отговарят положително на въпросите:

–       „Имате ли проблем с ясното виждане при по-слаба светлина?“

–       „Чувствате ли, че цветовете не са толкова ярки, колкото бяха преди, особено при слаба светлина или когато стане тъмно?“

–       „Трудно ли се четат по-малките букви при слаба светлина?“

Новият Nikon SeeCoat Bright е специално проектирана антирефлексна леща за ежедневна употреба. Тя балансира отново цветовете, така че червените да станат по-ярки, контрастът да се подобри и възрастовите промени с цветоусещането да се нормализират.

 


   
 
  
 

   
 
  
  
 


 
0888 642 999
запазете час